Menu 

Ivan Kralj
Autor:

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… Je li i vama baka savetovala slične mere opreza?

Domaća supa protiv prehlade

Domaće supe, pogotovo pileća, pravi su hit u sezoni prehlade i gripe, a to ni ne čudi budući da nam ovo toplo, lagano i ukusno jelo daje okrepljenje i može se jesti i s upalom grla. No, nauka je pokazala da su blagodati pileće supice i puno veće od onoga što mi mislimo. Naime, supica podstiče stvaranje protivupalnog mehanizma koji nam olakšava simptome upale gornjih disajnih puteva. Uz to, pomaže i izlučavanju sluzi zbog čega nam olakšava kašalj i šmrcanje, objavljeno je u naučnom časopisu CHEST. Inače, piletina sadržava i aminokiselinu cistein koja je po svojim svojstvima vrlo slična lekovima koji sadržavaju acetilcistein, a koje nam lekari prepisuju za bronhitis i slične respiratorne infekcije.

Med leči kašalj

Mnoge brižne majke u sezoni prehlada imaju bar jednu teglicu meda u svojoj kuhinji jer su opštepoznata blagotvorna sredstva ovog proizvoda vrednih pčela. No, šta još kaže medicina o medu? U jednoj su studiji naučnici i lekari okupili 105 bolesne dece u dobi između 2-18 godina te ih podelili u tri grupe. Prva grupa je dobila tipične lekove protiv kašlja čiji je glavni sastojak dekstrometorfan, druga skupina je dobila med, a treća nije dobila nikakav lek. Najbolje rezultate pokazao je upravo med. Naučnici smatraju da lepljivost i viskoznost meda pomaže u olakšavanju kašlja, a prirodni antioksidansi pospešuju proces ozdravljenja, piše Cracked.

Punom kašičicom šećera protiv štucanja

Za štucanje svako ima svoj lek – zadržavanje daha, velike količine vode… No, ne upale svi saveti baš svaki put. Ipak, najefikasnijim se pokazalo nešto što su mnogima bake savetovale: puna kašičica šećera. Isto je dokazao i dr. Edgar Engelman još 1971. godine . On je u časopisu New England Journal of Medicine objavio rezultate svoje studije u kojoj je uspeo kašičiom šećera da zaustavi štucanje u 19 od 20 slučajeva. Utvrđeno je da nagli unos šećera veoma jako stimuliše vagusni živac koji povezuje abdominalno područje s mozgom i tako ga ‘omete’ u poslu koji do tad obavljao (štucanje).

Korica hleba njegov je najhranjiviji deo

Deca kao da imaju uređenu averziju prema korici hleba, a mame i bake ne vole te iste korice da bacaju pa svojoj deci govore kako je upravo korica najhranjiviji deo hleba. Možda je i nemačkom naučniku dr. Thomasu Hoffmanu majka govorila istu priču pa je on u odraslom dobu odlučio da napravi studiju u kojoj e analizirao hemijski sastav korice i ostatka hleba i tako potvrdio ono što nam mame govore celi život. No, kako je to moguće ako su sastojci korice hleba i ostatka apsolutno isti? Za vreme pečenja hleba dolazi do Maillardove reakcije pri čemu se stvaraju antioksidansi koji se efikasno bore protiv stvaranja stanica raka.

Ne idite na hladnoću, prehladićete se!

Iako je opšte poznato da prehladu uzrokuju virusi, a ne samo hladnoća, majke decu i dan danas upozoravaju da ne izlaze na hladnoću kako se ne bi prehladili. Ipak, čini se kako i tu ima istine. Naučnici Univerziteta u Cardiffu odlučili su dokazati da hladnoća ipak može izazvati prehladu. Okupili su 180 volontera usred sezone prehlada i pola njih nagovorili da urone noge u hladnu vodu na 20 minuta. Tokom sledeće nedelje čak je 33 % onih koji su bili u vodi razvilo simptome prehlade za razliku od samo 9 % onih koji nisu urnjali noge u hladnu vodu. Profesor Ron Ecckes to je objasnio na sledeći način: hladnoća uzrokuje stezanje krvnih žila zbog čega je slabiji protok krvi i slabije se organizam opskrbljuje belim krvnim ćelijama koje se bole protiv infekcija.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. DARINKA

    STA JE TO “STANICA” ZA AUTOBUS??????????????
    SRAMOTA BRE PISITE SRPSKI ILI IDITE NA CASOVE DA SE NAUCITE DA U SRBIJI PISETE SRPSKI !!!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako ste se ikad zapitali koja je to mala promena koju bi trebalo uvesti za poboljšanje opšteg zdravlja, većina stručnjaka će vam reći da jedete više zeliniša.