Menu 

Statistike kažu da jedna među hiljadu osoba pati od Kronove bolesti, hronične upale tankog ili debelog creva. Ni nakon brojnih istraživanja lekari još uvek ne znaju šta to tačno uzrokuje Kronovu bolest, ali znaju da je češća među ženama nego među muškarcima. Isti slučaj je i sa pušačima, ljudima koji žive u velikim gradovima te onima koji u porodici imaju slučajeve nekih drugih upalnih stanja u crevima.

Baš zato što je ova bolest poprilično retka neophodno je sprovesti veliko i dugotrajno istraživanje poput onoga sprovedenog u Americi u kome su skupljani podaci od preko 200.000 medicinskih sestara, preko 30 godina. Na osnovu tih podataka otkriveno je ko je pod najvećim rizikom da s godinama razvije Kronovu bolest i koje životne navike su povezane sa ovom bolesti.

Ovo istraživanje je pokazalo da postoje sitnice koje nas mogu zaštititi od ove bolesti i smanjiti rizik od razbolevanja. Žene koje redovno vežbaju i jedu puno svežeg voća imaju 50 odsto manje šanse da obole od Kronove bolesti. S druge strane postoje stvari koje povećavaju rizik kao što su gojaznost, a tinejdžeri su takođe pod nešto većim rizikom od odraslih osoba.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Najnovija istraživanja su takođe otkrila da su žene koje redovno piju kontraceptivne piliule pod 40 odsto većim rizikom da dobiju kronovu bolest od onih koje ne uzimaju oralnu kontracepciju. Možda vam 40 odsto zvuči zaista veliko, ali to ne treba da vas plaši jer među obolelima ima svega 0.15 odsto žena koje su redovno koristile pilulu.

Ako sumnjate na Kronovu bolest ili ste u porodici imali ovakve ili slične slučajeve nikako ne znači da treba da prestanete piti kontracepciju, sve što treba da uradite jeste da pronađete pravu vrstu lekova koja najmanje šteti crevnoj mikroflori, a to ćete uspeti samo ako se posavetujete sa svojim lekarom. Pročitajte i tekst “Kronova bolest – postoji li lekovita dijeta?”

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar