Menu 

Postoji nekoliko životnih lekcija koje može dati samo majka. Devojčice sa bakama možda nisu toliko prisne, a starije sestre nemaju dovoljno mudrosti i za to je na vama da svojim ćerkama prenesete ključne ljubavne savete. Evo šta je to što bi svaka majka trebalo da kaže svojoj ćerki o ljubavi.

Iako će vam možda u početku biti teško da priđete svojoj ćerki koja je u osetljivim godinama, imajte na umu da je znanje koje ćete joj preneti najdragoceniji poklon koji će joj pomoći da se suoči sa ljubavnim problemima i iz svake situacije izađe jača.

Evo nekoliko najvažnijih saveta.

razgovor majka i ćerka

1. Samo ti si dovoljna. Ovo je rečenica koju svaka devojčica/devojka treba da čuje od svoje majke. Ova rečenica znači da ni u kom slučaju ne treba da menja sebe da bi bila voljena i da onaj koji pokušava da je ubedi u suprotno jednostavno nije dovljno dobar za nju.

2. Ne možeš dobiti poštovanje ukoliko ga ne pružiš. Objasnite vašoj ćerki da se ovo ne odnosi samo na ljubavnog partnera nego i na članove porodice, prijatelje i kolege. Da biste dobili poštovanje treba da poštujete prvenstveno sebe, pa onda i sve ostale.

3. Nemoj izgubiti sebe u vezi. Zaljubljivanje kod žena može izazvati da padne pod uticaj svog partnera, a vi objasnite svojoj ćerki da njena nesigurnost ili ljubavna veza ne sme uticati na to da živi život onako kako zaslužuje. Podsetite ćerku da i onda kad uđe u ozbiljnu vezu treba da zadrži svoja interesovanja, prijatelje i vreme za sebe.

4. Tvoje telo zaslužuje užitak. Jer ako vi ne naučite ovome vašu ćerku, ko bi drugi mogao? Generalno, majke sa ćerkama ne pričaju dovoljno o škakljivim temama poput seksualnosti i to treba da se promeni. Slobodno recite svojim ćerkama da naša tela nisu objekat stvoren da zadovoljimo svog partnera nego da takođe uživamo. Otvoreni razgovor o sexu neće vaše ćerke učiniti promiskuitetnima, već ćete je moći uputiti u siguran i zdrav seksualni život.

5. Pažljivo slušaj potencijalnog ili stalnog partnera. Realna perspektiva i pogled na muškarca vašu ćerku može lišiti slomljenog srca. Ako dečko koji se sviđa vašoj ćerki kaže da ne želi ozbiljnu vezu, kažite joj da mu veruje i da ne rizikuje jer bi mogla biti povređena. Recite ćerki da veruje muškarčevim rečima, a ne onome što ona misli da on zaista misli.

6. Uđi i ostani u vezi iz pravih razloga. Svaka majka treba da nauči svoju ćerku da prava ljubav znači osećanja, nesebičnost i velikodušnost. Ako te kvalitete nisu tu u samom početku neće biti ni kasnije. Recite svome detetu da strah od samoće i pritisci sa strana nikako nisu dobar razlog za ostanak u vezi.

7. Saznaj šta želiš i ostani verna tome. Ponekad ljubavna veza na površini izgleda sasvim dobro, ali u dubini je potpuno pogrešna. Možda ona jednostavno ne dobija onoliko koliko daje ili oseća da nešto nedostaje. Objasnite vašoj ćerki da kaže samoj sebi šta je ono što zaista želi od veze, ako to ne uspije dobiti u postojećoj da ide dalje.

majka tješi ćerku

8. Većinu bajki su napisali muškarci. Sve te bajke koje nam čitaju u detinjstvu, a koje obećavaju zgodnog spasioca, uglavnom su pisali muškarci. Nije loše da vaša ćerka veruje u bajke, ali objasnite joj da je ljubav komplikovana i da dolazi u različitim oblicima. Recite joj da ona nosi jednak teret kao i nena polovica i da sama može oterati tog zmaja bez problema.

9. Ako nekog testiraš možda sama padneš na tom testu. Savetujte ćerku da testiranje nekog nikad nije znak ljubavi već nesigurnosti i straha.

10. Prepoznajte pozitivne strane slomljenog srca. Vašoj ćerki nikad više neće biti potrebna vaša uteha i rame za plakanje kao onda kad joj srce bude slomljeno. Da biste je utešili na pravi način recite joj da je sasvim u redu da oseća bol, ali da prekid veze može biti sasvim poučna lekcija za nju. Ženu ništa bolje ne nauči o ljubavi, od slomljenog srca. Način na koji se bude nosila sa prvim raskidom oblikovaće njene buduće veze na poseban način. Naučiće šta je to zaista spremna da prihvati, šta joj je zaista potrebno i kad je vreme da pusti.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Aleksandra

    Odličan tekst. Mislim da je osnovni uslov da ovi saveti budu i primenjeni da devojčica odrasta gradeći zdravu sliku o sebi, što je opet u najvećoj meri u domenu vaspitanja od strane roditelja.

Napišite komentar