Menu 

Neko je nekad rekao da je humor tragedija plus vreme. Nemcima je trebalo puno vremena da svoju tregediju kroz Adolfa Hitlera pretvore u humor, ali ono je ipak stiglo.

Nemački pisac Timur Vermes u svojoj prvoj knjizi “Vratio se” oživeo je nacističkog vođu i smestio ga u današnjicu.

Ovaj satirični roman dočekale su podeljene kritike onih kojima ta tema nikada neće moći biti predmetom satire i onih koji knjigu smatraju sjajnim odmakom Nemačke od nacističke prošlosti.

Knjiga vermes - Copy

U knjizi, Hitler se budi na nekoj poljani u Berlinu 2011 godine, potpuno nesvestan da je ratno vreme prošlo, i da je svet potpuno drugačiji od onog kakvog ga je on ostavio.

Roman kroz crni humor prikazuje Hitlerov susret sa novim vremenom i svim promenama koje su godine donele, modernim tehnologijama, garderobom. Na neki čudan način Hitler u knjizi postaje medijska zvezda i ponovo se dokopa političkog života.

Ono u šta pisac ipak nije dirao i što u knjizi nije predmet pošalica jeste nacističko “jevrejsko pitanje”.

Bilo kako bilo, interesovanje za knjigu je ogromno i do sad je prodano preko pola miliona primeraka. Sledeće godine se očekuje prevod na engleski jezik, a priča se i o prodaji prava za film.

Da li je nova popularizacija Hitlera kao satiričnog lika pomerila fokus sa najvećih zločina u istoriji čovečanstva ili se napravio puni krug?

Foto: www.graff.de

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar