Menu 

Kad je u pitanju vaspitanje dece, pre nego obavite sve što treba umesto vašeg mališana treba da znate da lenja deca odrastaju u lenje odrasle ljude što kasnije može dovesti do loše radne etike, izbegavanje obaveza u braku i na poslu i zato ne dozvolite da vaše dete bude lenjo i sprečite to u samom startu.

Lenjost može decu pretvoriti u osobe koje stalno sede pred televizorom ili računarom bez ikakve volje i želje za nekim drugim aktivnostima. Odgajati decu da ne budu lenja za mnoge roditelje predstavlja izazov i zato smo mi tu da vam pomognemo.

Otkrijte zašto je dete lenjo. Imajte na umu da lenjost i izbegavanje obaveza može biti određena vrsta otpora , a dete može smatrati da ukoliko ne uradi ono što od njega tražite u stvari ima moć nad vama. Prva greška koju možete uraditi u tom slučaju jeste da galamite i svađate se , umesto toga pokažite koje posledice nosi to izbegavanje obaveza. Ako ne pospremi sobu i ne pokupi prljav veš nemojte ga oprati, pa će u školu morati nositi prljavu majicu, na primer.

http://www.dreamstime.com/stock-images-mother-children-escalator-shopping-mall-talking-to-each-other-image41108514

Razgovarajte. Veoma je važno da sa deteteom na smiren i staložen način razgovarate o tome kako lenjost može da pokvari kvalitet njegovog života. Recite mu da svako ima šefa koji mu govori šta treba da radi i da svako ima svoje obaveze koje treba da ispoštuje te da je to neophodno za dobro funkcionisanje porodice, škole i velikih kompanija.

Istaknite pozitivne strane života u vašem domu. Objasnite detetu da mu je sve obezbeđeno, da ima krov nad glavom, hranu i odeću, ali da kao član porodice ima određene obaveze koje treba da ispunjava i da ne može da ih izbegava bez posledica.

Napravite raspored kućanskih poslova. U kuhinji okačite tabelu u koju ćete beležiti koje su čije obaveze tog dana, ko je zadužen za bacanje smeća, ko za pranje suđa, a ko za usisavanje. Neka svako, bilo da ste to vi ili vaš suprug, bude na neki način kažnjen ukoliko ne obavi svoju dužnost. Isto tako, veoma je važno da poslove prilagodite uzrastu deteta i da mu ih počnete zadavati što ranije.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-cute-little-girls-sweeping-dry-leaves-autumn-yellow-day-image34522312

Nagrada. Pohvalite dete kada obavi ono što se od njega tražilo ili mu čak kupite neku sitnicu kao nagradu. To će detetu biti podsticaj da i u budućnosti svoje obaveze obavlja bez pogovora.

Pokažite primerom pravu radnu etiku. Ako jedno pričate, a drugo radite dete će to u startu primetiti i neće ozbiljno shvatiti ništa što govorite. Ako dete vidi da ste na posao otišli iako se ne osećate dobro male su šanse da će glumiti da ga boli stomak da ne bi otišlo u školu.

http://www.dreamstime.com/stock-image-family-game-image5436991

Učestvujte porodično u fizičkim aktivnostima. Pronađite neku zabavnu aktivnost koju ćete moći raditi kao porodica, igrajte odbojku, fudbal, vozite biciklo ili jednostavno šetajte šumom ili parkom.

Volontirajte. Jedan od boljih i za zajednicu korisnih načina da dete aktivirate jeste volontiranje. Pronađite u vašem gradu organizacije kojima su neophodni volonteri i prijavite celu porodicu za pomoć. Nakon što obavite posao razgovarajte sa detetom kako se ono oseća nakon što je pomoglo nekome kome je to potrebno.

Članak
Naslov
Kako vaspitati dete da ne bude lenjo
Opis
Kad je u pitanju vaspitanje dece, pre nego obavite sve što treba umesto vašeg mališana treba da znate da lenja deca odrastaju u lenje odrasle ljude što kasnije može dovesti do loše radne etike, izbegavanje obaveza u braku i na poslu i zato ne dozvolite da vaše dete bude lenjo i sprečite to u samom startu.
Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Simon Blackadder

    Sve sem licnog primera je nista.
    Nema vredne dece od lenjih roditelja i obrnuto.

Napišite komentar