Menu 

Jeste li ikad čuli za terapiju plutanjem? Spektar njenog delovanja na naše zdravlje je veoma širok, a mi vas danas upoznajemo sa njima.

Terapija plutanjem se odvija tako što se stimuliše nulta gravitacija otapanjem oko 400-500 kg gorke ili epsom soli u oko 750 litara vode u manjem plićem bazenu.

Postoji nekoliko važnih beneficija od kreiranja ove slane otopine, a ona najprepoznatljivija je to što ljudsko telo u njoj uspeva da pluta baš kao pluteni čep u čaši vode i to bez obzira na građu tela osobe i njenu mogućnost plivanja i plutanja u običnim bazenima.

dreamstime_s_29016468

Gravitacija

Za razliku od običnih bazena, u bazenima sa slanom otopinom gravitacija je na nuli zbog velike plovnosti uzrokovane većim količinama gorke soli. Upravo to ljudima koji pate od raznih vrsta bolova u zglobovima i mišićima pruža nesvakidašnju šansu za izlečenjem. Bez ikakvog pritiska gravitacije čovek može nesmetano da se opušta i odmara na vodi, mestu udobnijem od bilo kog kreveta na svetu.

Plutanje otpušta endorfine

Odmor od gravitacije u plutajućim bazenima uzrokuje neverovatno značajne promene u mozgu. Endorfini, poznati kao hormoni koji prirodno ublažuju bol, podižu raspoloženje i popravljaju opšte zdravlje se otpuštaju u velikim količinama tokom plutanja u okruženju nulte gravitacije.

Stanje meditacije i relaksacije

Praktično je nemoguće održati isti nivo stresa nakon terapije plutanja kao i pre nego što ste joj se podvrgli bez obzira koliki on bio. Razlog tome su upravo endorfini koji se olobađaju u mozgu kao i moždani talasi alfa, beta pa čak i teta. Teta je veoma retko moždano stanje koje je obično rezervisano za one koje su poprilično savladali meditiranje za šta je potrebno puno vremena i truda. Kad je u pitanju plutajuća terapija, teta stanje mozga dostiže se već nakon prve seanse. Upravo zbog toga ova terapija važi za brz i lagan put do stanja potpune relaksacije.

Plutanje za otklanjanje bolova

Upravo zahvaljujući tom stanju potpune relaksacije, plutajuća terapija snažno deluje na otklanjanje bolova. Bol je veoma misteriozan osećaj, a naše telo ima prirodna sredstva protiv boli koja su jednako ili čak više efektna od lekova protiv bolova, ato su već spomneuti hormoni endorfini.

Plutanje u mlakoj vodi gotovo trenutno opušta, što dovodi do znatnog opuštanja endorfina i naposletku prestanka bolova. Ovaj efekat je naučno dokazan i potvrđen od strane mnogih koji su ovu terapiju probali.

U većini slučajeva za otklanjanje bolova u mišićima preporučuje se vežbanje, ali nije uvek jednostavno vežbati dok vas nešto boli. U tom slučaju terapija plutanjem je najsigurniji i najudobniji način da otklonite bolove, sigurniji čak i od ležanja u krevetu. Jer dok plutate u vodi na telo se ne vrši nikakav pritisak, ne postoje dodirne tačke niti mišićna aktivnost. Oslobađanje endorfina je jedan od najsigurnijih i najprirodnijih načina za borbu protiv bolova.

Untitled-2

Kako izgleda terapija plutanjem

Jednostavno, legnete u vodu na leđa. Uši će vam biti u vodi pa se u tom slučaju koriste čepići, a pored toga što će sprečiti da vam voda ne uđe izolovaće sve zvukove koji bi mogli da remete mir. Na vodi se obično pluta sat vremena, a u posebnim kadama u kojima se terapija odvija obično voda počne cirkulisati da biste znali da je došao kraj tretmanu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar