Menu 

Hrana je jedan od efektnijih pomoćnika za poboljšanje sna. Pomoću hrane možemo podići nivo hemikalija u telu, koje nam pomažu da se opustimo. U kombinaciji sa vežbanjem ovo može postati vaš put prema slatkim snovima.

Evo i kako

Hrana bogata triptofanom

Triptofan je aminokiselina koju telo koristi da bi proizvelo seratonin što usporava nervne aktivnosti i umiruje mozak. Ako jedete hranu bogatu triptofanom kao što su ćuretina, mleko, sir, kikiriki i banane trebalo bi malo lakše da utonete u san.

Celovite žitarice

Postarajte se da imate tri obroka dnevno koja uključuju karbohidrate iz celovitih žitarica. To možete postići što ćete jesti jednu posudu žitarica za doručak, krišku hleba za ručak i porciju riže uz večeru, npr. Neki stručnjaci savetuju i malu užinu pre spavanja.

Čaj od kamilice

Ovo je kalsik za koji većina zna, ali šolja ovog čaja od kamilice zaista može da vam pomogne da lakše utonete u san. Više o kamilici OVDE.

Hrana bogata gvožđem

Hrana bogata gvožđem kao što su crveno meso, školjke, tofu i pasulj nas drži budnima i zato je izbegavajte u večernjim časovima. Jedite je isključivo za ručak ako imate problema sa spavanjem.

Pijte vodu

…ili sok, pijte bilo šta osim napitaka koji u sebi imaju kofein od 6-10 sati pre nego bi trebali ići na spavanje.

Čaša vina

Uprkos lošoj reputaciji, alkohol nam može pomoći da lakše zaspimo, opustiti nas, a jedna čaša vina nikome nije naškodila.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Razna trovanja hranom su tokom toplijih meseci prilično česta pojava, a jedan od najčešćih uzroka trovanja su sigurno bakterije, na prvom mestu salmonela i listerija. Danas pričamo o ovoj drugoj, nešto manje poznatoj,...