Menu 

Ako želite na brz i jednostavan način da iz organizma izbacite sve nakupljene štetne materije a niste u stanju da se pridržavate nekih dugotrajnih dijeta i detoks programa onda isprobajte ovaj koji traje svega 24 časa i sigurni smo da ne postoji osoba koja neće uspeti.

Tokom zime svi mi malo više uživamo u hrani u kojoj možda ne bi smeli, manje obraćamo pažnju na kalorije i namirnice koje koristimo. S druge strane koža je zimi obično nešto suvlja nego inače pa posežemo i za raznim preparatima za negu koji često u sebi imaju neke ne baš tako zdrave sastojke. Iz svih tih razloga veoma je važno da si povremeno priuštite brzi detoks tretman i jednostavno izbacite sve te loše supstance koje su se nakupili u vašem organizmu.

Ovaj jednodnevni detoks tretman pomoći će vašoj probavi da se odmori od teško probavljive hrane, a nećete osetiti nikakve posledice kakve se obično pojave tokom onih dugotrajnih, restriktivnih detoks tretmana. Ovakvi načini čišćenja ako se obavljaju duže vreme ili često mogu dovesti do andutosti, mučnine, povraćanja, dehidracije, glavobolja, grčeva u stomaku.

Ako se dolučite na ovaj jednodnevni detoks tretman evo koja opšta pravila treba da poštujete.

Hrana koju bi trebalo izbegavati. Već naslućujete da se radi o hrani u kojoj ima dodanih šećera poput mleka, umaka i žitarica za doručak. Isto tako taj jedan dan preskočite bilo kakvu prerađenu hranu. So se takođe nalazi na listi zabranjenih namirnica jer dokazano nadima, a to je ono što želite izbeći. Zaobiđite i kofein u kafi, čajevima i čokoladi. Pošto mesu treba nešto više vremena da bi se probavilo nemojte koristiti crvena mesa bogata proteinima. Neka to bude dan kada ćete jesti samo celovite namirnice. Isto tako možete izbaciti i mlečne proizvode ako mislite da oni smetaju vašem organizmu.

Potrebni nutrijenti. Ovaj zdravi detoks plan uključuje mnoštvo nutritivne hrane, dijetalnih vlakana i tečnosti i zato obavezno sokovima napravljenim od svežeg voća i povrća dodajte sirovu, krutu hranu u obliku salata i grickalica (semenke i orašasti plodovi). Kad su u pitanju proteini njih unesite putem biljaka ili putem malih porcija posnog mesa. Iako je u pitanju samo jedan dan potreban vam je dobro izbalansiran pristup hrani jer morate uneti neophodne nutrijente, antioksidante, te vitamine C i B.

62824084_20edef1c50_z

Detaljan raspored jednodnevne detoks dijete

 • 21:30 – noć pre detoksikacije: Obavezno idite na spavanje nešto ranije nego obično, nemojte dozvoliti da vas uspava televizor, tablet ili telefon. Pokušajte se opustiti pred spavanje pomoću meditacije ili neke dobre knjige.
 • 6:00 – Probudite se, meditirajte i duboko dišite. Dan započnite nekim pozitivnim mislima i pokušajte se fokusirati upravo na njih.
 • 6:30 – Popijte veliku čašu vode i lagano doručkujte nešto poput smoothija ili šake pune orašastih plodova.
 • 7:00 – Proverite tehnologiju, obavestite sve da nećete biti dostupne i sve uređaje spremite i nemojte ih dirati u narednih 24 časa.
 • 10:00 – Pojedite nešto za užinu i pijte vodu. Možete pojesti supu od šargarepe ili neko voće.
 • 12:00 – U ovo vreme verovatno ćete biti prilično gladni, a možete pojesti tanjir supe, povrće kuvano na pari, neke belančevine i popijte čašu vode.
 • 15:00 – Pre naredne užine popijte čašu vode i obavite vežbe dubokog disanja, desetak minuta.
 • 17:00 – Pokrenite cirkulaciju brzom šetnjom na svežem vazduhu.
 • 18:30 – Pojedite još jedan tanjir supe za večeru i uz to napravite svežu salatu.
 • 20:00 – Radite jogu.
 • 21:30/22:00 – Razmislite o svemu na čemu ste zahvalni.

6738184447_e6edec5739_z

Detoks supa od šargarepe

Potrebni sastojci:

 • 400 g mlade šargarepe
 • 2 stabljike celera
 • 1 veća glavica crvenog luka
 • 400 ml povrtnog ili pilećeg bujona
 • 1 kašičica mešavine začina

U većoj šerpi kuvajte šaragrepu, celer, luk i bujon. Dodajte začine i ostavite da sve krčka dok povrće ne omekša, 40-ak minuta će biti sasvim dovoljno. Sklonite supu sa šporeta, kašikom skinite penu pa ispasirajte supu mikserom ili u blenderu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar