Menu 

Sigurni smo da će vam ovi sjajni saveti dobro doći tokom praznika kada ćemo se svi više-manje opustiti za trpezom i nećemo toliko paziti na kalorije. Upravo iz tog razloga evo nekoliko sjajnih saveta kako da ubrzate metabolizam.

Bez obzira na to koliko vežbali i koliko pazili na ishranu ukoliko vam je metabolizam spor, kilogrami se sigurno neće topiti i to je činjenično stanje. Na početku odmah želimo razjasniti šta je to tačno metabolizam, jer je kad su u pitanju dijete i vežbanje to je reč koju ćete sigurno često čuti. Kad pogledamo sa tehničke strane metabolizam je hemijski proces koji se javlja u živom organizmu kako bi održao život. Metabolizam se često označava kao termin bazalni metabolizam (BMR), a to označava broj kalorija koje utrošimo dnevno da bismo održali osnovne životne funkcije, disanje, otkucaje srca, vršenje nužde. Što je BMR brži, to više kalorija trošite u stanju mirovanja, a manje masnoća se skladišti u telu.

Na metabolizam utiču tri faktora: godine, pol i mišićna masa. Loša vest je da su neki od ovih faktora, ako što su godine i pol jednostavno izvan kontrole i na njih ne možemo uticati. S druge strane, dobra vest je što proemenom nekih životnih navika drastično možete ubrzati spori metabolizam. Evo nekoliko načina koji će vam pomoći da to uradite što efikasnije i bolje.

Jedna od najbolji i najefikasnijih jeste da nabijete mišićnu masu iz prostog razloga što mišiću ubrzavaju metabolčku ratu više nego masti, što pojednostavljeno znači: što više mišića – to više kalorija telo sagoreva za vreme mirovanje. Svakih 450 g mišića koristi oko 6 kalorija dnevno samo da bi se telo održalo, dok svakih 450 g masti sagoreva svega 2 kalorije u stanju mirovanja. To je samo još jedan razlog da u svoj trening uključite vežbe sa utezima.

Evo šta još možete uraditi da ubrzate sopstveni metabolizam prirodnim putem.

4431600220_5363a359ce_z

Jedite više proteina. Ako niste znali, meso ima pilično visok termički efekat što znači da telo sagoreva više kalorija dok ga probavlja nego neke druge namirnice. U jednoj studiji objavljeno je da prehrana bazirana na proteinima ubrzava metabolizam za 40 odsto, jer masti i ugljeni hidrati imajumanji termički efekat. Pokušajte ubaciti belančevina u svaki obrok.

Više spavajte. Znamo da ćete reći kako ne možemo svi spavati kad bi hteli i onoliko koliko bi hteli, ali ako poremetite ritam spavanja može doći i promene kad je u pitanju brzina metabolizma. Neadekvatan san je povezan sa povišenim nivoom grelina, hormona koji inducira glad, a to pak znači da oni koji imaju neredovan san su skloniji prejedanju.

Pijte zeleni čaj. Ovaj zdravi čaj sadrži komponentu zvanu EGCG koja podstiče organizam da sagorevaju masne naslage. Istraživanja koja su povezana sa zelenim čajem potvrdila su kako on zaista ubrzava metaboličku ratu i ubrzava oksidaciju masti kod gojaznih osoba.

Ne preskačite obroke. Izgladnjivanje i preskakanje obroka se možda čini kao brzo rešenje za mršavljenje, ali takva taktika će vam se samo obiti o glavu. Kada jedete vaš metabolizam se pokreće da bi razbio hranu na mnaje komade, a kad ne jedete duže vreme, metabolizam se usporava. Da biste brzinu metabolizma održali na zavidnom nivou trebalo bi da jedete svakih 3-4 sata.

Doručkujte. Preskaknje doručka nikako ne bi trebalo da vam bude praksa, jer je to veoma loša navika koja će usporiti metabolizam i izazvati gojenje. Istraživanja su pokazala da ljudi koji se odriču doručka imaju 4,5 puta više šanse da postanu gojazni.

8380004305_3b6a158c3a_z

Pijte više vode. Istraživanja su pokazala da ako pijete oko 4 dcl vode dnevno više nego inače povećavate metaboličku ratu za 30 odsto ako ste zdravi. Telu je neophodna voda da bi procesuiralo kalorije i zato ako ste čak i blago dehidrirani, metabolizam s automatski usporava. Čak i tokom dana  kada se ne bavite fizičkom aktivnošću i ništa ne trenirate trebalo bi da pijete oko 2-3 litre vode dnevno. Onih dana kada odlazite u teretanu ili na trčanje povećajte unos vode u odnosu na intenzitet vežbanja.

Jedite pikantnu hranu. Kapsaicin je supstanca koja ljutim papričicama daje ljutinu, a metabolizam ubrzava za 23 odsto , a jedna studija je pokazala i da reguliše apetit. Ako želite isoristiti sve blagodeti kapsaicina u vašu hranu ubacite malo kajenske ili tucanje ljute pepričice.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Lidija

    Ovo za spavanje je ziva istina. Definitivno utice na hormone, manje jedem kad se dobro ispavam.
    Za ubrzanje metabolizma pomaze i HIIT training, trening sa vezbama visokog intenziteta, zainteresovani mogu da proguglaju. Dovoljno je desetak minuta. Ovakve vezbe zbog jaceg intenziteta podsticu rad tiroidne zlezde i tako ubrzavaju metabolizam.

Napišite komentar