Menu 

Trčanje zimi može biti izazov kao i trčanje za vrijeme velikih vrućina. Ali, to ne znači da trebate odustati, jer ono može biti i efektivnije. Samo treba znati kako.

Naravno da vas čekaju snijeg, pa i led, hladni vjetar, pahulje u lice, hladnoća koja reže dah. Međutim, sa pravom opremom i slijedeći prave savjete trčanje zimi može biti vrlo efektno, pa i vrlo korisno za vaše zdravlje.

Važne smjernice

trcanje na snegu 2Najbitnije je da ste dobro opremljeni, da bi vam bilo toplo, udobno i da biste ostali suvi. Ako ste slabijeg zdravlja ili vam je imunitet slabiji možda biste ipak trebali da se prebacite u teretanu dok topliji dani ne dođu. Mada možete krenuti sa laganim šetnjama po sniježnim šumama (divan doživljaj koji budi duh i jača tijelo), pa onda preći na džoging.

Morate imati na umu da je i zimsko trčanje dosta zahtijevnije, jer tu su snijeg, hladnoća, vlaga i blato koji vas sputavaju. Kada temperatura krene da pada ispod nule vrijeme je za reorganizaciju trčanja i opreme.

Ako ste spremni na zimski izazov, evo šta vam treba

Za žene je važan udoban sportski grudnjak (ali ne onaj koji previše steže), kao i dobra sportska potkošulja. Muškarci moraju da paze na udobne potkošulje i na slojevito oblačenje. Ne smijete se ni pretrpavati, ali bar onaj dio odjeće koji ide do kože mora da bude namjenski, sportski – potražite ih u kvalitetnim prodavnicama sportske opreme.

trcanje na snegu 1Treba vam i topla majica od kvalitetne vune (koja ne “bocka”) ili poliestera. Kada idete na zimsko trčanje obavezne su i sportske čarape do koljena. Umjesto debelih trenerki nosite uske tajice (ali tople zimske), a preko majice toplu, ali laganu vjetrovku. Možete nositi i lagane kape i rukavice, ali pazite na znojenje. Nekim ljudima je lakše kada koriste samo kapuljaču od jakne (ali zaštitite i vrat). Možete nositi i lagani šal da biste se se zaštitili od hladnog vazduha.

Ipak, obuća za trčanje je ključna. Trebaju vam vodootporne, ali udobne patike, koje dozvoljavaju nozi da diše. Takođe, moraju imati dobre đonove da ne bi došlo do klizanja, pa tako i neželjenih povreda.

Ne zaboravite da je važno da na lice nanesete i kremu za sunčanje i balzam za usne.

Problem hladnog vazduha

Jedan od najvećih problema može biti uticaj hladnog vazduha na grlo i pluća prilikom trčanja. Međutim ni to ne treba da vas brine.

Potrebno je da se prvo lagano navikavate. Ne krećite udarničkim tempom odmah. Počnite sa hodanjem i laganim disanjem (poželjno na nos) po ravnom terenu i onda ubrzavajte tempo da ne bi brzo došlo do zamora, otežanog disanja i bolova u grlu i plućima.

Vremenom će postajati sve lakše, ali ako vam je grlo posebno osjetljivo razmislite da trčite sa šalom preko usta i nosa ili da nabavite grijače za vrat.

Kada temperature ipak budu preniske izbjegavajte trčanje i radije posjetite teretanu.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Marko

    Dobre smernice svakako, ali oprema za trcanje a narocito po hladnom vremenu je od vitalnog znacaja. Pozdrav

Napišite komentar