Menu 

Iako su hladni dani stigli, to ne znači da trebate da odustanete od vežbanja vani. Vežbanje zimi je čak i važnije, posebno zbog sve one ukusne hrane kojom nas „bombarduju“ tokom ovog perioda.

Kada nam je hladno naše telo želi toplotu i zato tako vapimo za toplom hranom i kaloričnim vrućim napicima. Sve to obično sa sobom nosi dodatne kalorije. Da biste ih držali pod kontrolom nastavite sa režimom vežbanja. Međutim, ne zalećite se olako. Treba imati nekoliko stvari na umu kada je vežbanje zimi u pitanju.

Hidratacija

Iako vam nije vruće i ne osećate žeđ, vodu morate piti. Ponekad nismo ni svesni da smo žedni, da nam je potrebna voda. To se posebno dešava zimi. Zato se pobrinite da unosite dovoljno tečnosti. Neka vam i dalje smernica bude 8 čaša vode dnevno.

Zagrejavanje

vežbanje zimi

By: Duncan

Vrlo važan deo svakog programa vežbanja. To što su hladni dani tu, ne znači da zagrejavanje trebate preskočiti. U ovom periodu mišići su, zbog hladnoće, zgrčeniji, pa su i podložniji istegnućima i povredama. Zagrejavajte se čak koji minut duže nego inače da biste izbegli povrede, posebno ako trčite.

Odeća i zaštita

Vežbate i vruće vam je, pa smatrate da vam mnogo odeće i nije potrebno? Ne razmišljate baš ispravno. Nije, naravno, potrebno da navlačite na sebe teške zimske jakne, ali slojevito oblačenje i kvalitetna zimska sportska odeća su zaista važni. Telo se znoji i dok smo aktivni dobro nam je, ali čim stanemo telo se brzo hladi i ako vežbate na otvorenom brzo će vam postati vrlo hladno. Nabavite dobre zimske potkošulje i drugu odeću koja ide uz telo i obucite se slojevito (recimo vuneni džemper i preko samo vodootpornu i prozračnu jaknu), ali ne zatrpavajte se preterano.

Obavezno zaštite ruke, glavu i zglobove. Ne izlazite bez rukavica, lagane, ali tople kape (ili trake), a nabavite i dobre grejače za noge. Bitno je da zaštite i kožu, jer UVA i UVB zraci deluju i zimi, pa nanesite i odgovarajuću kremu za sunčanje.

Plan i rutina

Vrlo je važno da posle vežbanja, kada se ušuškate u toplom domu, ne napadnete kaloričnu hranu. Posle vežbanja telu su potrebni ugljeni hidrati i proteini. Popijte zdravi proteinski napitak i unesite putem zdrave hrane ugljene hidrate (recimo pahuljice, suve šljive, kuvani pirinač, projice, grašak, krompir, grožđice, banana, …).

Zimi imate na raspolaganju toliko mnogo novih načina da budete aktivni. Izvedite decu vani i organizujte porodičnu trku. Uz to, tu je i šetnja šumom, lov na gljive; a kada stegne zima dolazi klizanje, grudvanje i sva ona zabava na snegu koja troši kalorije.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Ring Sport

    Temperatura napolju je u minusu zato ne treba preterivati mnogo sa vezbanjem, ko ima sobno biciklo ili pokretnu traku idealno za odrzavanje kondicije.

  2. koca

    Odlicni saveti, da dodam obavezan sal oko usta, ako trcite na temepraturi koja ide ispod 0, da hladnoca ne bi prodrla u disajne kanale. Nisu lose sportske helanke za muskarce, pruzaju dobru zastitu od hladnoce i priajtno prijanjaju uz nogu. Ja posle trcanja obavezno popijem caj od kamilice koji mi odmah vrati snagu. Ranije sam pio vocen sokove, ali caj je bolji.

Napišite komentar