Menu 

Kelj spada među najzdravije namirnice na svetu, ali uprkos tome prilično retko se koristi, odnosno nismo ni blizu kreativni sa njegovom upotrebom koliko bi mogli biti. Mi vam danas donosimo nekoliko predloga kako da iskoristite kelj.

Kelj spada u porodicu kupusarki, a jedna je od najsnažnijih antikancerogenih biljaka za koju se veruje da smanjuje rizik od raka dojke, bešike, debelog creva, jajnika i prostate. Takođe, kelj podstiče prirodnu detoksikaciju organizma i veoma je bogat antioksidantima. Uprkos svim beneficijama, kelj sigurno ne koristimo onoliko koliko bismo trebali.

Evo nekoliko sjajnih predloga kako da koristite kelj.

8125722964_96d813578a_z

Čips od kelja. Ovo je zaista sjajna zamena za one nezdrave grickalice. Jednostavno se priprema, a ukusom ćete biti zaista iznenađeni.

Hleb od kelja i feta sira. Od ove ukusne biljke možete napraviti i hleb kao divno predjelo ili neku zakusku uz belo vino ili pivo. Sigurni smo da će vaši gosti biti oduševljeni.

Zeleni smoothie. Bez problema kelj možete dodati i u vaš jutarnji smoothie, ovaj je posebno namenjen detoksikaciji od alkohola i  masne hrane.

Mafini sa sirom i povrćem. Ovo je zaista sjajan recept koji morate isprobati, savršen je kao predjelo ili kao zdravi doručak, a glavna zvezda je upravo kelj.

8603932711_a05872a2c3_z

Varivo od kelja, kobasica i belog pasulja. Ovo je pravi zimski obrok koji će vas okrepiti, dati vam potrebnu snagu i nutrijente.

Nakon što isprobate ove recepte sigurno ćete kelj gledati drugačijim očima i češće ćete ga koristiti u svakodnevnoj ishrani.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar