Menu 

Govedina, svinjetina, piletina, riba uvek može biti ukusnija, bolja i lakša za pripremu, ako se pridržavate ovih saveta.

Čini nam se da nema mnogo mudrosti kada je u pitanju priprema mesa, ali zašto ne bismo pokušali bolje? Mislite da je dovoljno samo iseći meso, posoliti i baciti na vatru? Pročitajte naše savete i isprobajte ih, pa nam javite da li vam je meso ukusnije.

Crveno meso

– Ne ostavljajte ga u papiru ili na dasci za sečenje. Operite ga što pre i trudite se da ne stoji u vodi dugo. Solite ga pre upotrebe i držite u frižideru.

– Poznato vam je da se meso prilikom pečenja skuplja, pa vam se dogodi da od velikog odreska dobijete „skvrčeni“ komadić. To možete izbeći tako što komade mesa pre pečenja stavite na pet minuta u ključalu vodu. Posle ih dobro ocedite i ispečete. Veličina komada će tada ostati ista nakon pečenja, a biće ukusnije i sočnije.

– Ako imate problem sa žilavim mesom rešite ga sa sirćetom. Brže ćete ga skuvati ako u vodu dodate malo sirćeta. Može pomoći i pola kašičice sode bikarbone.

– Govedina, svinjetina i teletina (mlevena) u frižideru mogu stajati 1 do 2 dana, a u zamrzivaču do 3 meseca, a u komadima – u frižideru do 4 dana, a u zamrzivaču do 9 meseci (govedina i duže).

Pohovanje

– Pohovano meso će biti mnogo ukusnije, ako mrvice pomešate sa malo narendanog kačkavalja ili parmezana.

– Meso, riba, valjušci (njoki) pripremljeni na ovaj način će, takođe, biti vrlo ukusni, ako ih prethodno uvaljate u kukuruzno brašno.

– Da bi mrvice pri pohovanju bolje prionule u umućeno jaje dodati nekoliko kapi suncokretovog ulja.

Riba

– Ukoliko želite da brže odmrznete ribu samo je stavite u polietilensku kesu, istisnite vazduh iz nje i uronite je u toplu vodu.

– Da biste brže i lakše skinuli krljušt sa ribe, potopite je na kraće vreme u sud sa vrelom vodom. Kada je čistite, rep pridržavajte krpom da vam riba ne bi iskliznula iz ruke.

– Uvaljajte ribu u mešavinu mlevene crvene paprike, brašna i soli pre pečenja – biće ukusnija.

– Ako ne možete odmah da spremate ribu, onda je samo svežu i očišćenu natrljajte solju spolja i iznutra i uvijte u čistu krpu. Riba ovako može ostati i van frižidera čak 12 do 20 časova.

Treba vam još saveta? Pročitajte i Kako meriti bez vage.

Sviđa nam se
Autor
Saveti za bolju pripremu mesa i ribe
Datum
Ime
Pripremite ribu i crveno meso na pravi način
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar