Menu 

Sušenje biljka možda ne spada u standardnu zimnicu, ali svakako bi trebalo da ga upražnjava svako domaćinstvo. Evo nekoliko smernica kako da osušite biljke na pravi način.

Sušenje biljaka može vam biti od velike koristi i uštede tokom hladnijih meseci, a suve biljke vašim jelima daće mnogo više arome i ukusa od bilo čega kupljenog u prodavnici.

Osnove sušenja biljaka

Ako biljke berete direktno iz svoje bašte, pazite da ih berete odmah pri vrhu, jer je tu koncentracija arome najveća.

Biljke koje treba da iskoristite za sušenje treba da budu isključivo zdrave i sveže biljke, skinite sve požutele i uvele listiće.

Pre nego biljke stavite na sušenje obavezno ih operite pod mlazom hladne vode, odstranite sve nečistoće, pa ih nežno posušite papirnim ubrusima. Biljke treba da budu potpuno suve pre nego započnete proces sušenja.

Načini sušenja

Sušenje u vezicama je dobro za biljke kao što su lavanda, majoran, žalfija, ruzmarin, menta, limunska trava.

Jednostavno zavežite nekoliko grančica određene biljke u jednu vezicu i stavite u papirnu kesu. Zatvorite i stavite kesu na toplo i tamno mesto sa dobrom cirkulacijom vazduha. Temperatura prostorije bi trebalo da bude od 20-25 stepeni celzijusovih.

Sušenje na vazduhu je pogodno za bosiljak, kim, korijander, timijan i ruzmarin. Biljke očistite od stabljika, a listiće odvojite, pa ih poslažite na tacnu koju ćete staviti na toplo i tamno mesto. Biljke svakodnevno mešajte dok ne budu potpuno suve.

Sušenje u rerni je najbolje za bosiljak, lovor, mentu i žalfiju. Jednostavno na papir za pečenje poslažite samo listove biljaka i stavite u rernu. Rernu ne morate paliti već biljke samo ostavite unutra preko noći. Ovo je najbolje za rerne koje rade na plin.

Čuvanje suvih biljaka

Nakon što ste biljke osušili, dobro ih pregledajte i sklonite sve listiće koje je možda zahvatila plesan. Smrvite suve listove i spremite u teglice sa hermetičkim zatvaranjem. Čuvajte ih na hladnom, suvom mestu da ukus i miris zadrže što duže. Ako ih poređate na radni sto izgledaće lepo, ali će puno duže trajati ako ih spremite u ormariće.

Drugi načini čuvanja biljaka

Biljke možete čuvati i tako što ćete ih zamrznuti, a za to su najbolji bosiljak, peršun i vlašac.

Sameljite začine sa malo vode, stavite u posudice za led i zamrznite.

Sa začinskim biljem možete aromatizovati sirće tako što ćete u teglicu staviti biljke i zaliti belim stonim sirćetom i ostaviti na hladnom mestu 4-6 nedelja, povremeno mešajući.

Kako vi čuvate biljke?

Piši!
Širi dalje!

4 komentara
 1. Radmila Aleksandrov

  Hvala na savetu!!!

 2. Edvina Zjakić

  isto tako sam susila,ali sad imam u saksijama.hvala puno.pozdrav

 3. Nevenka Savatovic

  :)

 4. Gjurgjica Petrovska

  Vreme e za toplo cajce!

Napišite komentar