Menu 

Mnogi od nas su prošli onaj period dvoumljena – šta nakon isteka roka trajanja – baciti hranu ili je pojesti. Pročitajte šta je to bezbedno, a šta ne.

Većina nas ne želi da razikuje, obično, jer nismo informisani, pa i ona hrana koju možemo iskoristiti završi u smeću.

Žitarice

Moguće je da pahuljice izgube nešto one hrskavosti, pa i malo ukusa, ali su sigurne za jelo i to čitavih 6 meseci nakon isteka roka trajanja. Samo ih čuvajte u hermetički zatvorenim posudicama. Slično je i sa testeninom, orašastim plodovima, pasuljem, žitaricama, … Ako ih čuvate neotpakovane u neoštećenom pakovanju mogu da traju gotovo beskonačno. Nakon otvaranja čuvajte ih u dobro zatvorenim posudama.

Grickalice

Čips može da izgubi na hrskavosti, ali nakon isteka roka trajanja siguran je za jelo i mesecima posle. Trik je da  ga malo prepržite u rerni (sasvim kratko) da biste vratili hrskavost. Isto je i sa krekerima i njih možete “osvežiti” u rerni. Međutim, ako osećate “užeglost”, to znači da se ulje pokvarilo i trebali biste ih baciti.

devojka u marketu

Zamrznuta hrana

Prema savetima nekih stručnjaka zamrznuta hrana je dugo meseci posle isteka roka sasvim sigurna za upotrebu.  Naravno, ako je zapakovana pravilno, ako je neoštećena, ako se na njoj nisu pojavili “ledeni kristali”, odnosno neobične “promrzline” na mesu.

Gazirani sokovi

Iako ih ne preporučujemo, ako ih volite ponekad popiti imajte na umu da možete da ih upotrebite dugo nakon isteka roka – od 4 do 6 meseci.

Puter

Sa mlečnim proizvodima, naravno, trebate biti oprezni, ali puter može biti zamrznut i sačuvan dugo nakon isteka roka. Ako vidite da se roku trajanja na puteru bliži kraj samo ga zamrznite do upotrebe. Nakon odmrzavanja upotrebite ga odmah.

Čokolada

Ova slastica može dugo da traje, a na njoj mogu da se pojave svojevrsne bele mrlje posle isteka roka. Međutim, ako se nije ubuđala i tada je bezbedna za jelo.

decak pije mleko

Mleko

Ni mleko ne morate baciti nakon isteka roka trajanja. Ako se nije zgusnulo i ako ne miriše loše možete ga piti ili, ako ni tada niste sigurni, ponovo ga prokuvajte, jer se na visokim temperaturama uništava većina bakterija.

Izbegavati

Posle isteka roka trajanja posebno pazite na jaja (sirova), suhomesnate prozvode (zbog opasnosti od listerije i ešerihije koli), sveže i krem sireve, sveže meso, …

Šta znače oznake na pakovanju

Ako na pakovanju piše “najbolje upotrebiti do” reč je o sugestiji, jer proizvođač posle tog datuma ne garantuje ukus i kvalitetu namirnice. Međutim, hrana je idalje sigurna. Na proizvodu može pisati i “najbolje upotrebiti do kraja (pa onda stoji daum)” i toga bi se trebali okvirno pridržavati. Međutim najviše trebate obratiti pažnju na “upotrebljivo do (sa datumom)”, jer nakon tog datuma hrana može biti opasna po zdravlje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar