Menu 

Za vas smo pronašli jednu neobičnu ideju – kako da napravite suplement kalcijuma u prahu. Proverite!

Na blogu Butternutrition, gde smo pronašli recept, ističu da je ovo odličan način da se rešite stresa, a evo i zašto.

Dnevni i preporučeni unos kalcijuma pomaže da držite pod kontrolom paratiroidni hormon. Kada se nivo kalcijuma u krvi smanji odmah reaguje paratiroidna (paraštitasta) žlezda i luči velike količine paratiroidnog hormona (PTH).

Taj hormon dalje razara kosti i tako poveća nivo kalcijuma u krvi (i alkalne fosfataze), a ima i čitav niz drugih štetnih efekata. Pored toga, povećava se stres i veći je rizik od uplanih procesa.

Ovo može posebno biti problem za ljude koji su alergični na mlečne proizvode, pa im se preporučuje supa od kostiju ili kalcijum iz ljuski jajeta. Da, dobro ste pročitali.

Ne trebate bacati pare na suplemente kalcijuma kada svoj možete napraviti sami.

Suplement kalcijuma – recept:

kalcijum suplement ljuske jajaČuvajte ljuske od jaja i kada ih nakupite dovoljno (10 do 15 jaja), očistite ih i prebrišite vlažnom krpom. (Možete ih oprati u vodi, ali pazite da se ne raspadnu). Poredajte ih u tepsiji, pa stavite u rernu zagrejanu na 150C na 20 do 25 minuta da ih osušite.

Izvadite i ostavite da se hlade 30 do 60 minuta. Sameljite ih u mlinu za kafu ili blenderu u što sitniji prah. (Čuvajte u teglicama na sobnoj temperaturi).

Konzumirajte 1/8 do ¼ kašičice sa malo vode ili soka jednom do tri puta na dan ili koliko vam je potrebno da nadopunite dnevne preporučene doze. U jednoj kašičici se nalazi oko 800 mg kalcijuma. (Preporučeni dnevni unos kalcijuma za osobe 19-50 godina je 1000 mg).

Ako imate problema sa probavom počnite sa manjim količinama, jer suplement može biti težak za slab probavni sistem.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
 1. suzana

  veoma “neobican” nacin.
  Ljuske od jaja su veoma pogodne za bakterije od kojih neke mogu biti I smrtonosne.
  Nikada se ne bih usudila da konzumiram ovako nesto.
  Mozda kao hrana za cvece ali za ljude…?! NE.

 2. suzana

  ljuske od jaja su izvor razlicitih bakterija od kojih neke mogu biti I smrtonosne, ne bih se nikada usudila na ovako nesto.

 3. novi

  Da li se kalcijum “proizveden” od zivog stvorenja razlikuje od rastvorenog od kamena (kao u vodi za pice)?
  Tvrdi se da samo biljke kao i rodni plodovi drveca proizvode organski kalcijum u formi pogodnoj za koriscenje naseg organizma.
  Mozemo li ga smatrati da je organski, za razliku od ovog drugog slicnim onome rastvorenim u vodi koji je, jasno, neorganski i nepogododan za telo koje ga mora eliminisati iz sebe ili ga “depozitirati” u telu (arterijama najverovatnije).

Napišite komentar