Menu 

Popularne McNuggetse iz McDonaldsa voli većina klinaca, a nakon liste sastojaka koje sadrže sigurni smo da vam više neće pasti na pamet da date detetu da ih ponovo jede.

O štetnosti brze hrane, posebno one koju servira jedan od svetski najpoznatijih lanaca restorana McDonalds govori se godinama unazad.  A, ako ste se ikada zapitali šta tačno sadrže popularni pileći medaljoni koji se tamo služe, evo liste. Lista je objavljena na službenoj stranici McDonaldsa.

Evo i sastojaka:

 • Na prvom mestu namirnica našla su se pileća prsa, ne piše u kom postotku.
 • Voda
 • So
 • Začini  – industrijski prerađeni
 • Ulje šafrana – za koje se veruje da je mnogo zdravije, ali ako se zagreva na visokim temperaturama što je sigurno slučaj u lancu brzih restorana potpuno menja svoj sastav i postaje štetno za zdravlje
 • Dekstroza – vrsta šećera
 • Limunska kiselina – služi kao konzervans
 • Prirodni ekstrakt ruzmarina
 • Pohuju se sa: vodom, pšeničnim brašnom, kukuruznim brašnom, belim kukuruznim skrobom, začinima, solju, sodom bikarbonom, natrijumom, dekstrozom, pšeničnim skrobom, modifikovanim sojinim uljem

Pored svega navedenog „nagetsi“ se prže u ulju koje sadrži TBHQ-supstancu koja služi za konzerviranje, a može se pronaći u hrani za ljubimce, kozmetici i mnogim industrijskim prerađevinama.

TBHQ-  Tertiary Butylhydroquinone se dobija iz butana, a koristi se da bi se produžio rok trajanja namirnicama i proizvodima. Pronađena je veza između ove supstance i nastanka astme, hormonalnih poremećaja, pa čak i nastanka raka te oštećenja DNK.

Ne znamo kakve je tačno reakcije McDonalds htio izazvati sa objavom ovih podataka, ali sigurni smo da će većina njih biti negativna. Pored toga duboko verujemo da se u ovim medaljončićima krije još mnogo štetnih supstanci koje nikako ne bi trebalo da budu deo ljudske ishrane.

Piši!
Širi dalje!
36 komentara
 1. Zoran Savić

  Ne jedem brzu hranu i kad god stignem edukujem mlađe naraštaje o štetnosti iste. Puna je soli i aditiva, a o lošim ugljenim hidratima i LDL-u i da ne pričam. Biznis, lenjost ili zdravlje – ODLUČITE SAMI A NE POPUŠTAJTE POD PRITISKOM REKLAMA!

 2. Snezana Pasko Mihajlovic

  Legalne trovačnice!

 3. Zoran Tomasevic

  A savetivao bi Vesni Zivkovic da potrazi epizodu na Diskovery Kanalu TV gde su pokazali kako I od cega proizvode Chicken nugets I Riblje tj. Fish file za Mc Donald. Sve ce joj biti jasno.

 4. Zoran Tomasevic

  Sve ostatke os prerade pileceg mesa sa dodatkom od oko 9 jestivuh hekikalija I prevodu djubre.

 5. Slavica Jovanovic

  Imam i godine a znam i da kuvam..Ponekad nesto sebi kupim..povremeno..Niste me ubedili da ne treba bilo bi lepo da i ostali proizvodjaci..nasi..a i na pijaci lepo istaknu..sta sve i sa cim neguju i prskaju biljke..Procitajte samo za brasno tip 4oo–kakva je obrada..Kako smo okruzeni ..i zivimo u takvom vremenu..malo je izbora..Ipak i pored svih “trovaca” i hemije zivot je postao duzi…Znaci sve umereno..nema stete..pozdrav

 6. Jovanka Jovancic

  jeste da nije zdravo ali je ukusno.

 7. Zorana Petrovic

  Bljak!

 8. Daniela Đolić

  NIKAD!

 9. Olivera Hajnal Pejatovic

  NE ODLAZIM I NE DOZVOLJAVAM DECI!

 10. Dusanka Nikolic

  nehranim se time

 11. Dragana Petrovic EX Jovkovic

  sladoled , pomfrit i sejk,par puta godisnje nakon Bioskopa nece naneti veliku stetu…

 12. Radica Stojanovic
 13. Naiden Gog

  nije zdravo za one koji ‘žderu’ u mekiću često-logično, al ukusno je, šta fali ponekad se počastiti, ne vidim niš loše u spisku sastojaka, sve sama zavjera protiv ‘Velikog trovača’..isto kao sa slučajem M. Jacksona, godinama se insistiralo da je čovjek pedofil, jer je pun ko brod, pa može odšteta da se naplaća svima..

 14. Slobodan Sakotic

  Na paketu tih pilecih medaljona stoji upozorenje: “IT MIGHT contain chicken” nebih to uzeo ni da oni meni placaju

 15. Ramiz Mujkić

  Da pa šta,sve ostalo je zdravo haaa…ne budite smješni

 16. Renata Bjelobrk

  U kojem svjetu je MC bolji od pljeskavice? Posebno kad spremate sami.

 17. Ljiljana Valic

  Hvala Bogu sto ih nema u nasoj provinciji,zato treba doneti zakon o obelezavanju GMO dodataka u hrani!

 18. Svetlana Tonic Mazibrada

  Ne jedem, imam ruke, oci, znanje, samo sta srpemim jedem!

 19. Gordana Pavlovic

  osim spomenute sporne supstance …TBHQ-supstancu koja služi za konzerviranje, a može se pronaći u hrani za ljubimce, kozmetici i mnogim industrijskim prerađevinama …
  ne vidim sta jos nije u redu, čak je pohvalan izbor s obzirom da je u pitanju brza hrana, a sporna supstanca je prisutna i u vecini drugih proizvoda koje verovatno koristimo cesće nego sto jedemo u “meku”…
  Tako da je ovo samo klasičan huškački tekst koji autor nije dobro proanalizirao

 20. Anna Tomic

  jedemo i ješćemo….

 21. Felix Akant

  POGOTOVO NE KOD MCa

 22. Felix Akant

  NE

 23. Ilona Mandic

  nisam ljubitelj

 24. Vesna Živković

  sve sami strućnaci komentarišu

 25. FrauTijana Vukotic Leichtner

  cevapi i pljeske <3 kakav McDonalds

 26. Dragana Kulaš

  Ništa gore na sadrži od na primer nekog trajnog hleba. Đubre ko đubre. Da li znate da teško može da se nadje na tržištu hrana bez aditiva, konzervansa, poboljšavača ukusa ? Nažalost..

 27. Vera Ivanovska

  jednom ili nijednom godisnje-domace je domace

 28. Ana Miljkovic

  nikad probala

 29. Natasa Stanic Ex Galesic
 30. Juraj Husar

  :-0 sta mi jedemo

 31. Redzo Arifa Veljacic

  bolje sebi skuhati trahane negose trovati sa tom hranom ali dokazi linim njimaje bitno daje stomak pun a rerazmisljalju dase truju i jednog dana toce osetiti bice kasno

 32. Sladjana Divjak-Petrovic

  Jok,ja danas prebranac kuvala.B|

 33. Зоран Шпановић

  O.o

 34. Marina P Tavra

  hvala bogu, ne jedem, niti mi pada napamet…..

Napišite komentar