Menu 

Iako se dojenje čini kao najprirodnija stvar ne svetu, novopečene majke mogu imati mnoge nedoumice i često upitnike nad glavom kad je u pitanju hranjenje bebe, mi odgovaramo na neke od njih.

Danas vam razotkrivamo najčešće mitove vezane za dojenje.

1. Bebe odmah znaju sisati

Bebe se rađaju sa refleksima koji im pomažu da nauče sisati, a taj refleks je u stvari bebin instinkt da sisa sve što joj dotakne usne. Iako se bebe sa ovim refleksima rađaju to ne znači da znaju da sisaju. Sisanje treba da se nauči i ispraksa.

2. Ne možete dojiti ako su vam bradavice prevelike ili nepravilnog oblika

Svaka žena ima različit oblik i veličinu bradavica i ne postoje „one savršene“ za dojenje. Problema sa dojenjem možete imati jedino ako su vam bradavice uvučene.

3. Morate piti mnogo mleka da bi imali mleka

Ispijanje velikih količina mleka nema baš neke veze sa produkcijom mleka kod dojilje. To da li će majka piti mleko ili neće nema nikakve veze sa količinom mleka u grudima. Produkcija mleka zavisi od količine bilo koje tečnosti i dobro zaokružene i zdrave ishrane. Telo će na taj način izvlačiti potrebne nutrijente u mleko.

4. Dojenje uvek boli

Dojenje boli samo u retkim slučajevima. Vaše bradavice mogu postati preosetljive kada sa dojenjem tek počnete zbog povećanog nivoa hormona nakon poroda i zbog čestog bebinog sisanja. Osetljivost bradavica je normalna, ali jaka bol baš i nije i u tom slučaju trebalo bi da se obratite svom lekaru. Veoma čest uzrok za bolne bradavice jeste nepravilan položaj majke za vreme dojenja pa bi trebalo da se konsultuje sa patronažnom sestrom ili nekim drugim profesionalcem.

By: KO

By: KO

5. Mnoge žene nemaju dovoljno mleka

Većina žena proizvodi dovoljnu količinu mleka, ali dosta njih misli da nemaju dosta mleka za bebine potrebe. Umesto da se fokusirate i pratite veličinu grudi i koliko su napunjene mlekom obratite pažnju na sledeće znakove:

  • Beba stara 4 dana bi trebalo da ima najmanje 6 mokrih pelena u 24 sata
  • U tom periodu beba bi trebalo da ima najmanje 3 stolice žućkaste boje
  • Bebina mokraća je svetla i bez mirisa
  • Beba sisa najmanje osam puta u 24 sata
  • Beba je vratila težinu od 10-14 dana starosti
  • Beba nedeljno na kilaži dobija od 100-200 grama
  • Tokom dojenja bi trebalo da čujete i vidite kako beba guta
  • Tokom dojenja beba treba da ima svoj ustaljeni ritam dojenja

Ako prepoznajte sve ove znakove kod svoje bebe, nema razloga brizi, imate dovoljno mleka, a beba dovoljno dobija.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar