Menu 

Razvod može biti jedan od najstresnijih životnih perioda za sve članove porodice, ali ma koliko se odrasli trudili da sve prođe bezbolnije, deca su ta koja najviše ispaštaju. Mi imamo nekoliko saveta stručnjaka koji će vam pomoći da pomognete svojoj deci tokom razvoda.

Ovi saveti su namenjeni za oba roditelja koji bi trebalo jednako da se trude i paze da sve prođe bezbolnije za dete. Pošto je teško ostati u dobrim odnosima sa bivšim partnerom i uticati na njegovo ponašanje nakon razvoda, onda posebnu pažnju posvetite sebi i pomozite detetu koliko je u vašoj moći

Dete treba da se oseća prijatno kod oba roditelja. Za početak dete bi trebalo da shvati da od trenutka kada se mama i tata razvedu ono ima dva doma. Važno je da nema osećaj kako kod jednog roditelja samo odlazi u posetu već takođe ide svojoj kući. Deca treba da osete kako se niste razveli od njih i kako će bez obzira na razvod oba roditelja biti tu kad treba. Osećaj sigurnosti je ono što je detetu najpotrebnije. Isto tako važno je da dete ima svoj prostor u oba doma da bi mu bilo prijatnije.

8389526588_407af23fc3_o

Vreme provedeno sa detetom kao prioritet. U slučaju razvoda, važno je da neko vreme svaki svoj slobodni trenutak provodite sa decom. Sve stavite u drugi plan i posvetite se deci. Radite neke zabavne stvari, idite u bioskop, pozorište, šetnje parkom… Ne dozvolite da vam bilo šta stoji na putu i neka vam vreme provedeno sa detetom bude prioritet.

Dete treba da provodi vreme sa oba roditelja. Biće bolno, to je činjenica i niko na svetu ne može reći da je razvod lagan, ali pokušajte da pređete preko povređene sujete i mislite na dobrobit deteta kome su još uvek potrebna oba roditelja. Podstičite dete da se druži sa drugim roditeljem bez obzira koliko vas to vređa.

Dete ne treba da sluša vaše prepirke. Ovo je pravilo i za one koji su u braku, ali za one razvedene, posebno. Nikada, ali baš nikada se ne prepirite sa bivšim partnerom oko nekih starih sitnica, alimentacije ili načina vaspitavanja pred detetom. Isto tako nipošto ne koristite dete kao glasnika koji će vašem bivšem partneru prenositi poruke. I još nešto, ono pravilo da ne pričate loše o bivšem partneru pred detetom i dalje stoji.

Oba roditelja treba da se obavežu na dugoročnu podršku detetu. Vaše dete će biti vaše sve do kraja života i to ne treba da ima veze sa bilo kakvim razvodima. To znači da ste dužni detetu pružiti ljubav, savete, podsticaj, sigurnost i naravno finansijsku podršku. I nikakva svađa sa partnerom ne treba da utiče na to. Izdignite se, budite bolji čovek i ne zapostavljajte svoje dete.

Odvojite svoje od detetovih potreba. Slušajte dete onda kada želi da razgovara, pustite da se izrazi onda kada oseti potrebu za to. Dopustite da kaže iskreno šta misli o svemu što se desilo i pokušajte biti objektivni čak i ako dete smatra da ste vi krivi za nešto. Potražite pomoć prijatelja i porodice tokom teškog perioda, neka vaše dete bude okruženo ljudima koje voli i slušajte njegove potrebe.

8151067938_7e16114fcb_o

Po potrebi tražite pomoć stručnjaka. Ako smatrate da ste uradili sve što je u vašoj moći da sve prođe bezbolnije i lakše, ali se dete i dalje zatvare i pokazuje znakove depresije ili anksioznosti, popustilo je u školi i neće da provodi vreme sa drugim roditeljem možda je vreme da potražite pomoć stručnjaka.  Možda je vašem detetu jednostavno potrebno da razgovara sa nekim ko je neutralan, ko će negove osećaje sagledati iz nekog drugog ugla. Nemojte se ustručavati.

Treba da znate da će razvod doneti promene za svakog čana vaše porodice i zato investirajte vreme i energiju da pomognete vašem detetu da kroz ceo proces prođe lakše. Deca su mnogo snažnija nego što se nama čini, ali ipak trebaju našu bezuslovnu podršku u teškim situacijama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar