Menu 

Roditeljstvo nije ni malo lagan posao, to je najodgovorniji i najteži posao koji ćete u životu raditi i zato je veoma važno da budete snažni i da ne dozvolite da bes manipuliše vama.

Našoj deci je neophodno da mi budemo odrasli, neophodno im je da budemo odgovorni, neustrašivi i snažni. Činjenica je da ukoliko se vaše dete nikad ne naljuti na vas to znači da nešto ne radite kako treba. U današnje vreme malo roditelja zaista žele da budu roditelji i da se bave vaspitavanjem. Većina nijih nisu imuni na dečije suze i popuštaju zbog ispada besa i osećaja krivice koji im deca izazivaju kada im nešto ne dopuste.

Deca imaju prirodnu potrebu da udovolje svojim roditeljima, oni obavljaju stvari koje im se ne sviđaju samo da bi usrećili roditelje. U većini slučajeva tinejdžeri se ne okreću drogama i alkoholu jer se više plaše očeve reakcije nego ubeđivanja vršnjaka. Na taj način deca uče da donose odluke koje će ih približiti svetu odraslih.

S druge strane važno je reći da deca ne vole pravila, ni deca od dve ni ona veća od 16 godina gotovo jednako ne vole čuti reč “ne”, a kao rezultat možete dobiti lupanje vratima, nezadovoljstvo, durenje… Ako spadate među roditelje koje vređa kad su njihova deca na njih ljuta velika je verovatnoća da ćete popustiti. Roditelji zbog svoje osetljivosti puno više krše pravila od same dece.

Stručnjaci kažu da se to dešava zato jer roditelji ne mogu podneti pritisak koji im deca nameću svojom ljutnjom.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-family-three-teenager-having-conflict-ordinary-home-focus-boy-image36458003

Ako želite biti snažan roditelj treba da zapamtite ovih 10 stvari:

  1. Deca znaju biti pravi emocionalni teroristi, osete kad su roditelji slabi i to znaju iskoristiti. Vaši mali anđeli su majstori manipulacije i reći će vam ružne stvari smo zato jer znaju da će na taj način dobiti šta žele.
  2. Morate zapamtiti da ako želite biti dobar roditelj ne smete popuštati pred naletom besa vaše dece, morate biti iznad toga i morate im pomoći da se sami s njim nose.
  3. Imajte na umu da su deca, posebno tinejdžeri potpuno emocionalno nezrela bića. Njihov mozak se još uvek razvija i šanse da ćete ih urazumiti su minimalne. Ne možete promeniti način na koji misle, ali možete menjati način na koji će reagovati kad čuju nešto što im se ne sviđa.
  4. Dozvolite detetu da bude ljuto, nemojte ga omalovažavati niti govoriti da je detinjasto.
  5. Nemojte se uvek suzdržavati da pokažete bes. Budite ljuti onda kad to stvarno zasluže.
  6. Insistirajte na tome da čak i kad su ljuta deca moraju paziti na reči koje izgovore i na svoje ponašanje.
  7. Prihvatite da se razlozi besa kod vaše dece menjaju iz dana u dan i da će današnji razlog sutra postati besmislen, a zameniće ga neki drugi.
  8. Što manje budete reagovali na ispade vašeg deteta, problem će se lakše rešiti.
  9. Ne upuštajte se u suvišna objašnjavanja i razgovore. Recite ne, budite kratki i jasni.
  10. Prihvatite činjenicu da bez obzira na to koliko voleli svoje dete zaista , iskreno možete biti ljuti na njega i to nije ništa loše.

http://www.dreamstime.com/stock-images-daughter-looking-phone-ignoring-her-mother-image37853704

Time što ćete u ključnim trenucima detetu biti prijatelj, a ne roditelj činite mu medveđu uslugu. Bez pravila, bez očekivanja, bez odgovornosti, posledica i discipline vaspitavate decu koja će večno ostati deca.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar