Menu 

Jedna od najbitnijih stvari koju treba da naučite svoju decu su svakako radne navike koje će im pomoći da lakše prođu kroz školovanje, a kasnije i kroz posao. Evo nekoliko saveta.

Kada dete dobije zadaću za koju mislite da nikako ne može napraviti samo, nemojte mu previše pomagati, važnije je da dete radeći, na primer, kućicu od kartona stiče naviku da bude odgovorno, da gradi samopouzdanje, nego da ta kućica bude savršeno napravljena.

dreamstime_s_28941332

Zadaća koja se daje deci je način da deca bolje utvrde sve ono što su taj dan u školi radili. Posao roditelja je da u tom slučaju decu prate, slušaju, usmeravaju, ali nikako da rade njihov posao.

Najbolji način da pomognete detetu oko zadaće jeste da im za početak napravite savršeno okruženje za učenje, jer dobre radne navike koje će dete steći već u prvom razredu mogu uticati na njegov celokupan uspeh kroz školovanje.

1. Napravite raspored učenja. Najbolje vreme za pisanje zadaće i učenje je prvi sat nakon škole. Ako dete ranije završi sa zadacima, ostaćemu mnogo vremena za igru kasnije.

2. Započnite sa zdravom užinom. Nakon celog dana provedenog u školi većina dece kući dođe umorna i gladna. Odmah po povratku iz škole neka ih sačeka užina koja će im dati energije za domaći, neka to budu bademi, grožđice i mnogo tečnosti.

3. Organizujte zonu bez ometanja. Isključite televizor, računar, telefone i sve ono što bi detetu moglo odvlačiti pažnju od zadataka.

4. Za dobro učenje potreban je dobar plan. Većina dece uči u svojoj sobi i zato se potrudite da detetu obezbedite radni sto na kom će biti dovoljno prostora. Uredite kutak za učenje veselim i pozitivnim bojama po dečijem odabiru.

dreamstime_s_23242003

5. 45 minuta učenja 15 minuta odmora. U starijim razredima deca obično imaju poprilično mnogo zadaće, ali većina njih ne može držati fokus duže od 45 minuta i zato obavezno napomenite dete kada je vreme da napravi pauzu.

6. Najbolja nagrada je kvalitetno završen posao. Nemojte deci nuditi nikakve nagrade za obavljanje domaćih zadataka. Posebnu pohvalu i nagradu zaslužuju samo veći projekti.

7. Učenje može biti zabavno. Pokažite uzbuđenje svaki put kad dete pokaže da je naučilo nešto novo. Razgovarajte o tome i stavite do znanja detetu kako mu to jednog dana može biti od koristi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar