Menu 

Tek je 11 ujutro, a vi se već osećate pospano? Ništa neobično za trudnice, jer vas beba koja raste u vama brzo umara. Opustite se. Evo kako.

Morate biti svesni da sa trudnoćom dolazi i veliki psihički i fizički premor i stres. Odmaranje i opuštanje su obavezni. Donosimo vam nekoliko saveta kako da se primorate na tu obaveznu relaksaciju.

Usporite. Teško je održavati normalan radni ritam i kod kuće i na poslu. Umesto da se borite i uklapate, promenite svoj raspored. Morate ga prilagoditi fizičkim i emocionalnim promenama svog tela.

Prebacite dio obaveza na nekog drugog. Ne pokušavajte da kontrolišete sve šta se dešava oko vas tokom trudnoće. Nešto prebacite na muža, nešto na vaše najbliže, a nešto i na radne kolege.

Planirajte. Razmišljajte i planirajte unapred i tako smanjite stres. Imate slobodnog vremena, planirajte porod, pa možete čak razmišljati o pedijatru i brizi o detetu, čak i u ranoj trudnoći.

Nemojte da vas brinu nebitne stvari. Pripremite za bebicu osnovno, poput krevetića, odeće, kadice, flašica i slično. Nećete se opterećivati nepotrebnim stvarima, koje su tu samo da bi vam izvukle novac iz novčanika.

Ne slušajte svakog. Mladim trudnicama svi daju gomile “saveta”, opterećuju ih, obično, neproverenim stvarima i sve to može izazvati uznemirenost i stres. Pokušajte da ih sputate, a savete prepustite stručnjacima.

Pauze su vrlo bitne. S vremena na vreme u toku dana odmorite, pa bar na 15 minuta ili pola sata. Pobegnite negde sa mužem za vikend, otiđite na masažu ili pedikir. Naravno, ne smete poremetiti san. Pokušajte ranije da idete u krevet.

(Saznajte još trikova za lakše trudničke dane). Da li vi imate neke svoje trikove? Podelite ih sa nama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar