Menu 

Sigurno ste više puta čuli kako su neke trudnice morale čuvati trudnoću pa su više meseci trudnoće provele na relaciji krevet – kupatilo. Pričamo o najnovijim saznanjima vezanim za mirovanje tokom trudnoće.

Prema nekim statistikama čak jedna od pet trudnica prema preporukama lekara treba da miruje tokom trudnoće, a u poslednje vreme ima lošu reputaciju pa čak pojedini stručnjaci tvrde da od mirovanje nema nikakve koristi, i da može čak naškoditi trudnicama.

Tokom istraživanja sprovedenih pre dve godine došlo se do zaključka kako mirovanje ne smanjuje rizik od porođaja pre 37. nedelje trudnoće, naprotiv žene koje su ležale su imale veće šanse da se porode ranije nego žene koje su ostale aktivne. Postoje lekari koji se veoma žustro zalažu protiv mirovanja tvrdeći da se godinama nije dokazano da li ono stvarno pomaže ili ne. S druge strane oni naglašavaju kako mirovanje može loše uticati na mentalno i fizičko zdravlje žene.

Mirovanje je povezano sa rizikom od tromboze vena i demineralizacijom kostiju, a sve žene koje su mirovale će vam potvrditi i da vodi do depresije, anksioznosti, tenzija u porodici. Postavlja se pitanje zašto se onda ženama koje imaju višestruku trudnoću ili povišen krvni pritisak savetuje strogo mirovanje.

6876521901_fe2b38f452_z

Neki lekari koji ne podržavaju mirovanje tvrde da je to samo nedostatk saveta lekara.

Postoji slučajevi kad je mirovanje neophodno, a to je posebno kad je reč o preeklampsiji ili ukoliko se grlić materice prerano otvorio, ali u tom slučaju ono treba da bude umereno i pod kontrolom lekara. Ukoliko vam lekar preporuči mirovanje, zamolite ga da vam tačno objasni rizike i stanje u mom se nalazite, ako pak insistira zbog stanja koje smo ranije naveli ili preporučuje bolničko mirovanje, obavezno ga poslušajte.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar