Menu 

Automobil zatrpan snijegom, zaleđena brava, zamrznut vjetrobran. Sve su to problemi, koje vozačima zadaje zima prije nego uopšte sjednu u vozilo. Evo nekih savjeta i rješenja.

Donosimo smjernice kako da se brinete o svom automobilu zimi, na šta treba obratiti pažnju, kao i koji su najbolji trikovi za rješavanje problema zaleđene brave, vjetrobrana, …

Oprema i zaštita

auto sneg ciscenjeVozila je zimi potrebno dodatno zaštiti, posebno ako nemate garažu. Sa dobrom zaštitom automobilu možete značajno produžiti rok i očuvati ga bolje.

So šteti i boji i gumama. I one zahtijevaju zaštitu. Na praonicama postoje opcije za poliranje voskom, koje mogu biti korisne. (Automobil perite i zaštitite pred najavljene padavine). A ako želite posebno zaštitu za svog ljubimca u prodaji postoje posebna sredstva za zaštitu boje od zimskih uticaja.

So sa točkova možete uklanjati četkicama i mikrofiber krpom, ali i koristiti posebna sredstva. Što se tiče guma, čistite i njih kada čistite automobil, a pazite i da su naudvane propisno. Vazduh se na hladnijim temperaturama skuplja, pa se gume mogu učiniti izduvanim.

Ne zaboravite da dopunite tečnost za čišćenje vjetrobrana (imate i one protiv zamrzavanja). A ako vam vjetrovran zamrzne možete se poslužiti trikovima koji ćete pronaći u tekstu Mali kućanski trikovi sa alkoholom.

Čišćenje

zena cisti auto od snegaAko su najavili snijeg, a vaš je ljubimac vani na parkiralištu navijte sat bar 10-tak minuta ranije. Pored zimske opreme neka vam u automobilu bude i oprema za čišćenje. Ništa posebno – četkica, metlica, strugač leda, rukavice, a i manja lopata za vrijeme velikog snijega dobro dođe.

Poželjno je da zimi bar vjetrobran zaštitite komadom velike najlonske vreće ili kartona. (Ako već nemate velike specijalizovane pokrivače). To će vam olakšati čišćenje. Prvo stavite rukavice, pa metlicom očistite većinu snijega (ako je potrebno oko guma i samog automobila lopaticom uklonite dio snijega). Upalite automobil i uključite grijanje. Uz pomoć 70-odstotnog alkohola, koji je poželjno da nosite u automobilu, brzo možete odlediti vjetrobran i stakla, pa će uz pomoć strugača vaš posao tako biti brže završen.

Ako vam je brava zaledila upaljačem zagrijate ključ. Pokušajte ga gurnuti u bravu. Ako je potrebno ponavljajte postupak. Možete kupiti i poseban odleđivač za brave. Naćićete ga u marketima i vrlo je povoljan.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Ivan

    Pa vi ste fenomenalni. Kakve preporuke, kakvi saveti! Ne mogu da poverujem da sam do sada tako pogresno cistio auto. Hvala vam do neba.

Napišite komentar