Menu 

Mnogi od nas, posebno oni koji imaju malu djecu ili starije osobe u stanu ili kući, dogrijavaju prostorije uz pomoć raznih grijalica. Pročitajte kako da ih efikasno iskoristite pazeći na sigurnost doma.

Zimi vapimo za ušuškavanjem i toplotom. Međutim mnogi imaju problema sa gradskim grijanjem ili su obavezni da zbog djece, starijih ili bolesnika dogrijavaju prostorije. Grijalice mogu biti vrlo korisne, ali i opasne i veliki potrošači ako ih ne koristite ispravno.

Sigurnost

Nabavaljajte samo grijalice sigurnih proizvođača, sve druge sumnjivog porijekla su uveliko opasnije. Takođe, grijalice na gas-propan i butan emituju gasove koji mogu biti štetni za ljude i životinje, pa ih koristite samo u pomoćnim objektima gdje ima dobra ventilacija i vani.

grejalica zena

Grijalice postavljate na nezapaljive površine i držite ih najmanje 1,5 metar udaljene od kreveta, zavjesa, namješataja, pa i nogu. Takođe, ne stavljajte grijalicu na druge predmete, najbolje je da stoji na podu.

Ne ostavljajte grijalicu nikada bez nadzora, kada spavate ili kada napuštate kuću. Najbolje je da je tada isključite.

Uvijek ih uključujte direktno u utičnicu, nikada preko produžnih kablova, jer tada automatski predstavljaju pravu opasnost od požara.

Nikada ne uključujte grijalice blizu hemikalija ili lako zapaljivih supstanci (benzin, razrijeđivač, …). Na ovo posebno pazite ako grijalicu koristite u garaži.

Uvijek provjerite kablove grijalice i nikada ne koristite onu sa oštećenim kablom.

Osim ako im to nije namjena, ne koristite grijalice u kupatilu i na vlažnim mjestima.

Ne stavljajte na njih peškire, krpe i odjeću, posebno ako je riječ o ventilatorskim ili halogenim grijalicama.

Ušteda

Na grijalice se ne možete osloniti kao jedini izvor grijanja niti sa njima zagrijati cijelu kuću ili stan. Potrošićete mnogo energije, a nećete uspjeti da zagrijete prostorije, a u takvim slučajevima često se javlja i vlaga po zidovima.

Možete zagrijavati male prostorije i koristiti ih za dogrijavanje prostora. Preporučuje se da koristite modele sa kontrolom temperature i što boljim opcijama.

grejalica na tepihu

Uljne grijalice/radijatori smatraju se najefikasnijima, kao i norveški radijatori. Zbog svojih opcija uštede (isključe se automatski kada ostvare zacrtanu temperaturu) i mogućnosti tačne regulacije temperature, pa spadaju među štedne grijalice.

Uljni su idealni za manje prostorije i sa njima ih možete uspješno zagrijati, a dobri su i jer ih možete lako premještati iz prostorije u prostoriju. Uz to, tihi su.

Keramičke grijalice su pogodne za prostorije do 14 kvadratnih metara (naravno zavisno od kvaliteta i veličine grijalice).

Infracrvene grijalice su vrlo često u upotrebi, brzo ispuštaju toplotu, ali ona se i kraće zadržava kada je isključite. Pogodne su kada vam treba da se kratko dodatno zagrijete.

Da li vi koristite grijalice za dogrijavanje doma? Koje su vam se pokazale najefikasnije?

Pročitajte i Kako da učinite vaš dom toplijim i uštedite na grejanju ove zime.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar