Menu 

Jedna prosečna porodica “proizvede” 0.75 kg otpada dnevno. Na žalost, bacamo mnogo hrane, od koje većina nije smeće, a nekome bi čak mogla biti obrok. Budite racionalniji.

Da bi ste manje smeća stvarali morate paziti na to šta kupujete, kako i kakve obroke pravite. Isprva ćete morati  da analizirate svoju kantu za smeće. Gledajte šta ste bacili, koliko toga možda i nije trebalo odbaciti, da li ste nešto mogli reciklirati sami, ponovo upotrebiti.

Kada shvatite koje su vaše loše navike, onda ćete znati i kako da ih regulišete. Recimo, ako ste kupovali veliku kutiju žitarica i svaki put je bacite gotovo punu, onda je vreme da pređete na manju.

Dobro proračunavajte obroke. Ne pravite za 6 ljudi, ukoliko vas ima četvero. Ako vam, ipak, nešto ostane, spakujte to u manju plastičnu posudu i stavite etiketicu, koja će vas podsetiti da taj obrok sutra ponesete na posao, da vam bude doručak.

Sve će biti mnogo lakše kada napravite red u frižideru. Tako vam se neće događati, da su neke namirnice ostale zaboravljene u ćošku, jer su zatrpane hrpom novih. Čistite ga jednom sedmično. Pregledavajte hranu i bacajte nepotrebno, a iskoristite šta se može iskoristiti. Stvari, koje morate brzo upotrebiti (poput polovine luka, koja vam je ostala) držite na samom početku, na vidnom mestu.

Proglasite jedan obrok, “obrokom ostataka”. Pogledajte nakon nekoliko dana šta vam je to ostalo što bi moglo “nastradati”, istrunuti, uplesnaviti se ukoliko ga odmah ne iskoristite i bacite se na spremanje. To može biti salata od ostataka povrća sa sirom ili voćni šejk. Neke namirnice ili ostatke obroka možete i zamrznuti. Paradajz sos, orasi, višnje, … Te stvari zaista nisu za bacanje.

Kada kupujete, ne zalećite se. Pazite za koliko ljudi spremate obrok, da li će vam doći gosti, šta oni vole da jedu, a šta ne? Ne kupujte namirnice za koje znate da vaši ukućani ne vole da jedu, jer one uvek završe u kanti za otpadke.

Malo pažnje i možete smanjiti količinu kućnog otpada. Dobro je za vas i vaš dom, jer su te vrste isparavanja ne samo neugodne nego i opasne.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Brundo

    Jedan od mnogih izvora svadja u kuci…

Napišite komentar