Menu 

Da li ste razmišljali da očistite veš mašinu? Čini vam se da je sve uredno? Razmislite još jednom!

Prema jednom istraživanju čak 25 odsto mašina za vaš sadrži fekalne bakterije u tragovima, od naše odeće. Naravno, nema potrebe da paničite – jednostavno možete dezinfikovati i očistiti mašinu – samo u par poteza.

masina za ves zabrinutPreporučuje se da svakih nekoliko meseci očitite mašinu i to ne samo unutrašnjost, već da pregledate pregrade, očistite vrata, gumu, pa i posude za prašak. Ipak, najvažnije je da očistite bubanj.

Delovi mašine

Gumu očistite uz pomoć sirćeta umočenog u krpicu. Pazite da uklonite ostatke praška i buđi, ako se pojavila. Pregrade u kojima stoje prašak i omekšivač, ako je moguće izvadite, i očistite mlakom vodom. Posušite pre vraćanja u mašinu. Savetuje se da posle pranja vrata mašine držite otvorenim.

Bubanj

Možete ga očistiti sirćetom i sodom bikarbonom ili limunovim sokom. Proverite prvo da li je u bubnju ostalo nešto odeće, možda zalutala čarapa. Ispraznite ga. U pregradu za prašak za veš uspite 2 kašike sode bikarbone, a pola šolje destilovanog sirćeta. Zatvorite pregradu i vrata mašine. Namestite mašinu na najjaču temperaturu i izaberite najduži ciklus pranja koji postoji na vašoj mašini.

ves masina bubanj

Neka mašina odradi pun krug, soda bikarbona i sirće će u potpunosti očistiti i dezinfikovati unutrašnjost mašine.

Umesto sirćeta u pregradu možete usuti samo 1 do 1,5 šolju svežeg limunovog soka. Na taj način ćete dezinfikovati mašinu, ukloniti neugodne mirise i ostatke praška. Ovo će biti posebno korisno ako imate problema sa rđom.

Proces čišćenja obavljajte svaka tri meseca i češće, ako često perete masnu i prljavu ili radničku odeću.

Ako se vaša odeća oseća na vlagu posle pranja moguće je da je problem u mašini. Da biste uklonili taj miris pomoći vam može ulje od karanfilića. Stavite 10 kapi u bubanj i uključite da mašina odradi pun ciklus na višoj temperaturi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar