Menu 

Pušenje je loša navika, ali to ne znači da treba da se odreknete vaših prijatelja i “sortirate” goste. Ako imate prijatelje pušače naučite kako ukloniti dim cigareta iz soba.

Dim se “lepi”, upijaju ga tepisi, zavese, nameštaj, ali možete ga ukloniti. Da li ćete se poslužiti blažim ili jačim i malo zahtevnijim metodama zavisi od količine dima, koliko je prisutan u prostoriji, da li je tu boravio pušač duže vreme i slično.

Dubinsko čišćenje

Ako smatrate da je potrebno ukloniti dim dubinski onda će vam trebati malo više truda, a ako je reč o malo dima onda preskočite ovaj deo i pređite na deo teksta Brzo i jednostavno.

Ako se dim duboko “inflitrirao” onda vam treba veliko čišćenje. Operite svu odeću, jastučiće, dekice, prekrivače i materijale koji su bili u doticaju sa dimom. Obavezno skinite zavese, operite ih i potpite kratko u omekšivač.

Osvežite nameštaj, prebrište stolove, komode, očetkajte kaučeve, sofe i fotelje uz pomoć nežne četkice koju povremeno umačete u rastvor vode i omekšivača.

usisivac i prasko

Da biste izvukli dim iz tepiha probajte sa namenskim sredstvima za čišćenje, pa dobro usisajte ili isprobajte ovo jednostavno Sredstvo za čišćenje tepiha iz kućne radinosti.

Ako imate pušača u kući ili su vam česti gosti pušači možete zidove prefarbati posle krečenja posebnim glatkim ili sjajnim premazom da biste sprečili da upijaju dim.

Drvenariju i parkete prebrišite destilovanim sirćetom – ne brinite miris sirćeta će nestati, a dim će biti “izvučen”. Ako vam je miris sirćeta prežestok razblažite ga sa vodom i dodajte par kapi mirisnog eteričnog ulja po želji.

Tokom čišćenja poželjno je da držite prozore otvorenim kako zbog raznih sredstava za čišćenje, tako i zbog samog dima i provetravanja.

Brzo i jednostavno

pepeljara i cigareteProvetravanje tokom boravka gostiju pušača je naravno vrlo bitno. Ukoliko možete nabavite i aparate za prečišćavanje vazduha (menjajte filtere češće). Dim će upiti jednim delom i zapaljene ukrasne i mirisne sveće (stavite ih u posudice sa zrnima kafe ili suvim cvetovima lavande), ali i aktivni ugalj () – postavite ga samo u posudicama na nekoliko mesta po kući gde se puši.

Dobro izračite prostoriju. Stavite, ako je potrebno ventilator kraj otvorenog prozora (okrenut prema vani) da izvlači dim.

Napunite nekoliko manjih posuda sirćetom (možete dodati i malo eteričnih ulja, recimo, lavande) pa ih stavite u sobe gde je miris dima prisutan. Kuvajte kratko kore narandže i limuna, pa te posudice (još dok se voda isparava) stavite u prostorije.

Po nameštaju i tepisima možete posuti sodu bikarbonu, koja će upiti mirise, sledeći dan samo usisajte.

Pušenje je štetno po zdravlje. Nenapadno utičite na svoje prijatelje ili ukućane da se reše te loše navike.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar