Menu 

Dajete li vi svojim dlakavim četvoronožnim drugarima ostatke od ručka i večere? Ako dajete možda bi trebalo da razmislite sledeći pute pre nego to uradite.

Naime, mnoge namirnice koje mi jedemo i koristimo svaki dan mogu biti štetne pa u pojedinim slučajevima i otrovne za vašeg psa ili mačku. Mi ćemo vas upozoriti na neke od njih.

Ksilitol je veštački zaslađivač koji se obično nalazi u proizvodima kao što su zvakaće gume, bomboni, pasta za zube i vodica za ispiranje usta. Ksilitol je za pse veoma opasan jer uzrokuje naglo otpuštanje insulina u telu što može dovesti do hipoglikemije. Ksilitol takođe može uzrokovati oštećenja jetre kod pasa. Ako pola sata nakon što je pojeo nešto sa ksilitolom pas povraća i bezvoljan je odvedite ga veterinaru.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-cats-eyes-cat-image22690955

Čokolada, kafa, kofein. Čokolada sadrži teobromin, hemikaliju koja je za pse veoma otrovna u određenim količinama. U čokoladi se nalazi i kofein kojeg još ima u kafi, čajevima i nekim sokovima. Pazite da vaš ljubimac ne pojede nešto što sadrži ove supstance.

Grožđe i grožđice. Ne biste verovali, ali grožđe ili grožđice kod pasa mogu izazvati iznenadno zatajenje bubrega i potpuno je nepoznato šta to sadrže ove namirnice koje toliko štetno deluju na naše ljubimce. Ako pas 24 sata nakon što je pojeo grožđice ili grožđe počne povraćati, ima proliv i umoran je odvedite ga veterinaru.

Avokado. Drvo, lišće, koštica, kora i sami plod avokada su jednako otrovni za pse i zato ih držite podalje.

Beli i crveni luk. Ovo povrće sadrži hemikalije koje mogu izazvati oštećenja crvenih krvnih zrnaca kod pasa i kod mačaka.

Makadamija orasi. Kod nas veoma retki, ali se zato mogu naći u mnogim uvoznim čokoladama i slatkišima. Stručnjaci kažu da ova vrsta orasa kod pasa izaziva letargiju, zamor, povraćanje, drhtanje, bol u zglobovima i blede desni.

Članak
Naslov
Hrana opasna za kućne ljubimce
Opis
Dajete li vi svojim dlakavim četvoronožnim drugarima ostatke od ručka i večere? Ako dajete možda bi trebalo da razmislite sledeći pute pre nego to uradite.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar