Menu 

Mnogi ljudi koji imaju mačke ili pse su se susreli sa onim teškim pitanjem da li da se odluče na sterilizaciju ili kastraciju kućnih ljubimaca. Evo šta trebate znati.

Pitamo se da li je to humano, da li je sigurno, da li mi na to imamo pravo, da li je to dobro za kućnog ljubimca, kako će to on podneti, da li će se promeniti, …?

Saznajte šta to podrazumeva sterilizacija i kastracija da biste lakše doneli odluku.

Proces i efekti

Reč je o vrsti operacije gde veterinar uklanja reproduktivne organe životinje. Kod mužjaka su to testisi (kastracija), a kod ženki jajnici i materica (ovarihisterektomija ili sterilizacija). Hormonske promene su prolaznog karaktera i obično nema velikih promena u ponašanju životinje. Jedino se stvar menja kod dominantnih agrseivnih mužjaka, koji postaju blaži.

Mnogi smatraju da je ovo dobra odluka, ako ne nameravate da držite životinju radi uzgoja i rasplodnje.

maca i pas maznja

Postoji još dobrobiti: kod ženki se smanjuje mogućnost dobijanja raka, sprečava se jedna vrsta uplanog procesa materice, koji može da dovede do smrti životinje, sprečava nastanak takozvane psihološke trudnoće, posebno je preporučljivo da se uradi pre nego životinja napuni 1 godinu.

Kod mužjaka kastracija dovodi do smanjenja agresivnosti, uriniranja i obeležavanje teritorije obično nestaje, smanjena je anksioznost i navika da napadaju druge životinje, ljude ili čak nameštaj, mužjaci postaju mnogo mirniji, smanjena je opasnost od mnogih bolesti.

Treba imati na umu da životinja i dalje ima svoj karakter, braniće se ako je napadnuta, instinkti su tu, očuvani, …

U suštini životnja se ne menja, već obično vlasnik. Više je naklonjen životinji, jer oseća određenu vrstu krivice jer ju je podvrgao operaciji.

Priprema i kastracija ili sterilizacija

macka zlobnaNajvažnije je da se oko detalja dogovorite sa veterinarom i odvedete životinju na vreme za operaciju. Veterinar obično savetuje da se životinji ne daje da jede – recimo ako je operacija ujutro, hranu je potrebno skloniti naveče već oko, recimo, 20 časova. Posudicu sa vodom ostavite. Vrlo je važno da je životinja “na postu” pred operaciju da ne bi došlo do komplikacija. Ovo ne važi za male životinje poput kunića, zečeva i zamoraca. Važno je i da životinja obavi nuždu pre operacije.

Životinje obično budu još pod anestezijom kada dođete po njih, pa ih je potrebno izneti u dekici i ostaviti na neko mirno i tamnije mesto da se postepeno razbude. Ni tada im ne dajete ni vodu ni hranu. Dozvoljeno je tek kada se životinja u potpunosti probudi. Takođe, trebate sprečiti da životinja naglo skače i da se penje da šavovi ne bi popustili, takođe preporučuje se da zaštite ranu (da je ne bi lizali i grizli). Ponekad se stavljaju takozvani “elizabetanski okovratnici”, a šavovi se skidaju tek nakon 8 do 10 dana.

Sumnje i neodumice

Obično se ističe da životinju dovodite u veću opasnost ako je ostavite ne sterilizovanu (ne kastriranu) a držite zatvorenu u kući. To može dovesti do niza bolesti. Takođe, životni vek životinja koje žive vani je obično kraći i više je pretnji i opasnosti i, naravno, bolesti.

I vi životinje činite srećnima kao što i one usrećuju vas. Prema nekim istraživanjima za 6 godina ženka psa može da na svet donese nekoliko stotina kučića, od kojih, većina, na žalost završi napuštena, ubijena, obolela, ..

Na životinje, ma koliko ih voleli, ne trebamo da gledamo kao na ravne ljudima. Oni seksualnost doživljavaju potpuno drugačije. Za njih je to samo reprodukcija, fizički proces.

macka i pas lepi

Još smernica

Životinja se neće udebljati posle operacije ako vi ne budete “krivi” za to. Takođe, pogrešno je mišljenje da bi ženki trebalo dozvoliti da bar jednom ima okot. To ne utiče na njeno zdravlje.

Među zagovornicima kastracije i sterilizacije su i veterinari, ali i mnogi predstavnici udruženja za zaštitu životinja. Psi i mačke se brzo razmnožavaju i na ulicama bi završilo mnoštvo napuštenih životinjica koje bi brzo uginule, bila napuštene, otrovane, pregažene, …

Zeutering

Od nedavno se dosta govori o novoj vrsti kastracije pasa zeuteringu. Tu nema operacije i sprovodi se samo nad mužjacima. Reč je o hemijskom procesu kastracije psa i to bez anestezije. Oporavak je brz, bez šavova i bol minimalna.

Ovaj metod je 99 odsto efektivan, ali dugoročne posledice još nisu ispitane. Najveća nedoumica je to što testisi ostaju, pa tako i testosteron psa. Iako je u mnogim zemljama već odobren, za sada još uvek nije 100-odstotno siguran tretman.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar