Menu 

Svi želimo da na ovaj radosni praznik sve bude što bolje i lepše pripremljeno, pa tako i vaskršnji ručak. Donosimo savete i mnoštvo predloga.

Ne opterećujte se savršenstvom, mali detalji mogu učniti čuda, posebno ako organizujete celu porodicu i počnete sa pripremama, barem dekoracije, nekoliko dana pre.

Važno je da je atmosfera dobra, a najbolje rezultate ćete postići na svim poljima ako svi ukućani budu uključeni u pripreme. Tako se svi moći biti ponosni na bar jedan deo kom su doprineli, a bolje će se osećati duh praznika i bilskost među ukućanima, što je najvažnije. Praznicu su tu da nas povezuju.

Organizacija

uskrs sto dekoracija 1U zavisnosti da li imate goste ili ne ili koliko gostiju dolazi neka jela možete pripremiti i dan ranije. Jaja će biti ofrabana, a dan pre samog Vaskrsa možete iskoristi da se posvetite dekoracijama, kako onima u samoj kući, tako i onima koje ste namenili da krase vaš vaskršnji sto. Ne prebacujte sve na sebe. Deca posebno vole da izrađuju dekoracije, a tu možete i uključiti i supruga. Ideje možete pronaći u tekstovima Napravite sami uskršnje korpice, Prolećni vaskršnji ukras – papirni leptirići, Ukrasna vaskršnja jaja od vunice, …

I dok oni pripremaju dekoracije vi se bacite na planiranje ručka. Važno je da materijal pripremite ranije – računajte na gužve i radno vreme marketa. Neke namirnice koje se najčešće kupuju mogu da budu brzo razgrabljene – poput jagnjetine.

uskrs dekoracija stola 2Vaskršnju kupovinu obavezno obavite bar 5 dana ranije. Kupite sve što vam treba za farbanje i ukrašavanje jaja, za dekoraciju i za jelo. Sa spremnim materijalom sve ide brže.

Dekoracije

Najlepše su one koje ste sami izradili, ali neki neizostavni detalji bi trebali biti tu – zečići, pilići, prolećno cveće, korpice, čokoladna i ukrasna jaja, veštačka trava, …

Deca vole da dobijaju poklone, pa ako imate unučiće ili male goste pripremite im neke male paketiće poput ovih – Zečevi punjeni bombonama.

Sto ne trebate pretrpavati detaljima. Salvete neka budu u znaku Vaskrsa (možete ih i složiti da izgledaju kao zečevi – Napravite zečeve od salveta – uskršnja dekoracija), neka na stolu bude bar jedna korpica sa jajima ili po sredini stola celom dužinom rasporedite veštačku travu, pa poredajte jaja jedno do drugog u razmacima.

Umesto klasične vaze sa cvećem možete u vazu staviti grančice na koje ste okačili plastična ukrasna jaja ili obojena, koja ste obukli u odelo koje ste sami oheklali. (Napravite heklani omotač za vaskršnja jaja)

Po stolu možete i samo poredati prolećno cveće ili cveće sa voćki, grančice sa izdancima oko kojih ste poredali nekoliko žutih ukrasnih pilića.

uskrs dekoracija stola 4

Hrana

Pečenje i tortu (ili kolač) napravite dan ranije i neka komplikovanija jela da biste s mirom mogli da uživate u doručku sa porodicom.

Ne preterujte ujutro sa hranom, jer, sigurni smo, ručak će biti izuzetan. Iznesite na sto hranu u znaku proleća – mladi sir, mladi luk, rotkvice, svežu salatu, vaskršnja jaja, ali može i malo šunke.

Posle doručka pristavite čorbicu ili supu (poželjno goveđu), pečenje (koje ste juče pripremili) dopecite sa povrćem po izboru, napravite salatu sa mnoštvom prolećnog povrća i, ako to niste završili juče, dekorišite tortu.

uskrs dekoracija stola 3

Za ručak možete, recimo, praviti, jagnjeće pečenje, čorbicu i jagnjeće sarmice. Za doručak napravite salatu od kuvanih jaja, iseckanih, sa malo majoneze i pavlake, rotkvicama i mladimn lukom.

Ne zaboravite na kucanje jajima i srećan vam praznik!

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako je vjerovati istraživanjima placebo spavanje zaista djeluje. Ako samo dovoljno čvrsto vjerujete da ste se naspavali to popravlja funkciju mozga i čini vam se da ste odmorni. Piši! Širi dalje!