Menu 

Maline su veoma zdravo i ukusno voće, a mi ćemo vas naučiti kako da ih sami uzgojite u svojoj bašti.

Maline su sjajan izbor, jer su kombinacije u kojima ih možete upotrebiti beskonačne, a ništa manje nisu ukusne ni kad se zamrznu. Pa, zašto onda ne biste pokušali napraviti svoj mali malinjak.

Za početak odaberite pravu vrstu malina, koje želite posaditi. Postoje dve grupe malina, one koje se beru leti i one koje se beru u jesen. One koje se beru leti imaju jedan veliki prirast u kasno leto. Dok one jesenje, plodove donose dva puta godišnje, jednom u ranu jesen i sledeće godine u rano leto. Maline dolaze u tri boje, najpoznatija crvena, a zatim crna i žuta. Crvene maline su najlakše za uzgajanje, jer su otpornije i jače.

Pravo mesto za sadnju malina jeste dobro osunčani i dobro natopljen komad zemlje. U rano proleće možete kupiti sadnice malina u korenu ili tokom proleća, leta i jeseni kao već niklu biljčicu. Ako ćete saditi više sadnica naka vam razmak između sadnica u jednom redu bude oko 50 cm, a između redova i do 1. 5 metar. Korenje sadnica će ispuniti sva prazna mesta i zato im dajte prostora da lepo rastu.

Grm letnjih malina nije težak za održavanje, jednostavno podrežite pojedinačne grane sa koje ste pobrali sve plodove, a ostavite one koje nisu rodile, one će plodove dati sledeće godine. Pojedinačne grane rađaju samo jednom.

Ako jesenje maline zasadite sada i već u jesen imate plodove, grane bi trebalo da podrežete tek sledeće godine nakon što poberete letnje plodove. Trik kojim se služe mnogi uzgajivači malina jeste da podrežu sve grane u rano proleće i dobiju jedan veliki prirast u jesen umesto dva manja.

Obavezno se trudite da vaše maline uzgojite na organski način.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. milan

    Imam jaku volju za sadnju malina i zato praticu vase savete hvala milan

Napišite komentar