Menu 

Terapija ćutanjem ima dugu tradiciju u istočnjačkoj kulturi, ali, u zadnje vrijeme, postaje sve popularnija u društvu e-mailova, mobilnih telefona, užurbanosti, stresa.

Postoje ustanove gdje možete da prođete ovu, obično desetodnevnu, terapiju, ali pokušati možete i sami. Radi se o tome da 10 dana ne progovarate, bez obzira na sve. Zabranjeni su SMS-ovi, e-mailovi, chat, pa čak i čitanje. Suština je da ostanete sami sa sobom sa svojim mislima i da dođete u stanje u kojem ćete svijet posmatrati iz sasvim drugog ugla. Na sve ćete gledati u novim bojama, u novom svjetlu.

Tretman u ustanovama počinje rano. Morate ustajati i prije šest sati, a dan provodite u razmišljanju, meditaciji, obavljanju sitnica, pripremanju obroka i slično. Ali, naravno, sve u tišini.

Za mnoge je ovo bio veliki izazov, posebno za one koji su to pokušali sami, kod kuće. Naravno, u tom slučaju odlazak na posao ne dolazi u obzir. Osim ako ne želite otkaz. Ipak, oni koji su prošli terapiju ćutanja tvrde da su se riješili nekih tenzija, da su dobili novu perspektivu i sada na svijet gledaju mnogo drugačije, mudrije.

Da li ste vi pokušali ovako nešto? Šta mislite, koliko dugo bi izdržali bez pričanja? Da probate?

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. moje ime

    terapija cutanjem!?U pravoslavlju se naziva tihovanje i stara je 2000 godina …

Napišite komentar