Menu 

O svim lekovitim svojstvima grožđa smo već pisali (“Sezona grožđa može da počne”), ali jeste li znali da je i mošt jednako zdrav kao i samo grožđe? Prema nekim istraživanjima mošt je u antioksidativnim svojstvima „prešišao“ i samo vino.

Mošt je poznat kao prvi korak kod pravljenja vina, a dobija se gnječenjem ili presovanjem zrelih plodova grožđa.

Otkada postoji vino, zna se i za mošt, a njegova primena je poznata kroz vekove. U starom Egiptu koristili su ga kao umak za ribu, dok su ga stari Grci kuvali i od njega dobijali slatkasti sirup koji im je zamenjivao med, a slično su radili i Rimljani, pa Italijani i dan danas imaju delikatesu koja se zove saba ili Vino cotto koje je čak i Nostradamus spominjao,  a uglavnom se koristi kao zamena za šećer u desertima i slatkim napicima. Danas se sirup od mošta u pojedinim krajevima našeg kontinenta koristi i za konzervisanje hrane. Na Kritu se uz pomoć ovog soka priprema zimnica, oni jednostavno zaliju voće ili povrće ovim sirupom i čuvaju ga preko zime, bez bojazni da će se pokvariti.

Lekovita svojstva mošta

Grožđe je veoma bogato polifenolima koji ostaju u soku i nakon gnječenja. Istraživanje koje je objavljeno u „British journal of nutrition“ 2010. godine pokazalo je da konzumacija soka od grožđa 12 nedelja poboljšava kognitivne sposobnosti kod starijih ljudi koji su već pokazali određene probleme sa pamćenjem.

U sklopu drugog istraživanja ljudima sa povišenim krvnim pritiskom davano je 5.5 mililitara soka od grožđa na svaki kilogram težine dnevno kroz osam nedelja, a nakon toga zabeležen je značajan pad krvnog pritiska kod gotovo svakog od njih.

Ako koristite mošt ili sok od grožđa možete poboljšati izgled i mladolikost kože, jer antioksidanti koje ovaj sok sadrži čuvaju telo, pa tako i kožu od slobodnih radikala.

By: Elin B

By: Elin B

Kako dobijamo mošt

Jednostavno, uzmite određenu količinu grožđa i zajedno sa peteljkama ga stavite u malo veću posudu i gnječite rukama da istisnete što više soka.

Nakon toga kroz veoma gustu tkaninu iscedite sok od grožđa da bude potpuno čist, ako treba i nekoliko puta, pa ga stavite u posudu na šporet za zakuva.

Kad je sok prokuvao, smanjite temperaturu i ostavite da kuva oko pet minuta, a vi neprestano skidajte penu koja će se na soku za vreme kuvanja pojavljivati.

Kad je sok prokuvao, skinite ga sa vatre da se potpuno ohladi i ulijte u čiste i sterilne flašice. Možete ga koristiti odmah za razne dresinge i umake, a možete ga i zamrznuti.

Saba – sirup od mošta

Da bi se napravio tradicionalini sirup od mošta  nisu vam potrebni nikakvi sastojci osim mošta, ali vam je potrebno vreme. Naime, da bismo dobili sabu  potrebno je da se mošt kuva i do 15 sati da bi se dobila određena gustina sirupa.

Ovako pripremljen sirup može da se čuva mesecima i koristi za razne umake i slatka jela.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar