Menu 

Sigurno znate da se u bubrezima mogu formirati sitni kamenčići ili pesak koji mogu stvoriti mnoštvo zdravstvenih problema, a njihov prolazak kroz urinarni trakt je prilično bolan. Najbolji način da lečite kamenje u bubrezima jeste da sprečite njihovu pojavu.

Kamenčići u bubrezima su u stvari tvrdi kristali napravljeni od minerala i kiselih soli koji se formiraju unutar samog organa, a najčešće su napravljeni od kalcijum oksalata. Iako lekari tvrde da oni ne mogi napraviti neku trajnu štetu činjenica da bjihov prolazak kroz urinarni trakt može biti jako bolan je dovoljna da uradite sve što je u vašoj moći kako bi sprečili njihov nastanak.

Spadate li u rizičnu grupu?

Da li ste kandidat za formiranje kamenja u vašim bubrezima zavisi od vašeg pola, načina ishrane, ali i mesta u kom živite. Kamenje se našto češće pojavljuje kod muškaraca, ali je broj žena koje pate od ovog problema u poslednjih 10 godina drastično porastao i to u celom svetu, a stručnjaci to pravdaju naglim promenama u ishrani, ali i u klimi.

5237985533_e9dabcbc40_z

Rizik od kamenja u bubrezima raste kod muškaraca kad uđu u petu deceniju života i taj rizik uporno raste sve do sedamdesete godine života. Kod žena je ta granica nešto viša, one su pod nešto većim rizikom kad napune 50 godina, a rizik je nešto veći kod mlađih žena za vreme trudnoće zbog ormonalnih promena kroz koje telo prolazi u om periodu. Isto tako istraživanja su pokazala da ukoliko vam se stvori jedan kamenčić imate 50 odsto šanse da ćete dobiti i drugi.

Prema rečima lekara ishrana je veoma važan faktor kad je u pitanju prevencija, a mnoga istraživanja su dokazala vezu između gojaznosti i kamenčića napravljenih od urinarne kiseline. Pored zdrave ishrane postoji jedan narodni lek koji vam može pomoći kod prevencije, a njega preporučuju i mnogi lekari širom sveta. Reč je o običnoj vodi sa svežim limunom.

Citrati koji se nalaze u limunu pomažu izbacivanje manjih kamenčića i sprečavaju anstanak novih. Lekari preporučuju da iscedite limun dva puta dnevno i pijete između 6-8 čaša vode posebno ako živite na području gde je vlažnost vazduha visoka.

Ako niste znali mesto na kom živite može uticati na formiranje kamenja u bubrezima, a to su obično mesa sa visokim nivoom vlage u vazduhu, kao i nešto topliji krajevi jer visoke temperature izazivaju znojenje i dehidraciju što povećava rizik od nastanka kamenaca. Na svu sreću ovaj mali trik koji smo vam otkrili može biti sjajna preventiva i zato svakog dana iscedite po dva limuna i njihov sok popijte sa najmanje šest čaša vode.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar