Menu 

Gubitak kose teško podnose i muškarci i žene, a gotovo podjednako pogađa oba pola. Otkrivamo vam koji su to prirodni lekovi za poboljšanje rasta kose.

Pored genetike, kad je u pitanju gubitak kose važnu ulogu igraju i mnogi drugi faktori, kao što su hormonalni disbalans, nepravilan rad štitne žlezde, nedostatak nutrijenata u organizmu kao i oslabljena cirkulacija na glavi. Donosimo vam nekoliko potpuno prirodnih saveta koji će vam pospešiti rast kose.

hrana za vegetarijance

Smanjite konzumaciju mesa. Hormonalni disbalans je jedan od najčešćih uzroka gubitka kose. Japanski istraživači su našli poveznicu između preterane proizvodnje sebuma glave sa povišenim nivoom 5-alfa reduktaze. Istraživanje je dokazalo da unos životinjskih masti povećava proizvodnju sebuma što može dovesti do gubitka kose.

Pronađite biljku serenoa repens. Istraživanja su pokazala da ova biljka engleskog naziva saw palmetto može da poboljša rast kose kod muškaraca. 400 mligrama ekstrakta ove biljke dnevno može uveliko poboljšati rast kose kod muškaraca.

Pregledajte štitnu žlezdu. Jedna od posledica nepravilnog rada štitne žlezde jeste i istanjivanje i umanjen rast kose. U vašu ishranu možete dodati malo više morskog povrća kao što su razne vrste algi koje su bogate jodom inače veoma bitnom komponentom pravilnog hormonalnog balansa. Izbegavajte pijenje vode iz česme koja obično sadrži fluor i hlor, hemikalije koje usporavaju apsorpciju joda. Zakažite pregled kod lekara i obavite pregled štitne žlezde.

Unosite dovoljno esencijalnih masnih kiselina. Masne kiseline koje se nalaze u orasima, lanenim semenkama, ribi i avokadu su od velikog značaja za rast i zdravlje kose.

Povećajte nivo biotina. Biotin prirodno pospešuje rast kose. Prirodni izvori biotina su orašasti plodovi, smeđa riža i zob.

avokado i riba

Pospešite produkciju keratina sa metilsulsulfonilmetanom (MSM). MSM je supstanca koja pospešuje produkciju keratina, proteina koji se nalazi u kosi, ujedno jačajući flikule kose. U jednoj studiji koja je pratila ljude koji su uzimali suplemente MSM-a zabeleženo je poboljšanje rasta kose kod 100 odsto ispitanika.

Podmladite folikul kose vitaminima B kompleksa. 100 miligrama vitamina B kompleksa dnevno koji uključuju biotin i vitamin B6 mogu sprečiti istanjivanje kose poboljšavajući cirkulaciju vlasišta na taj način podmlađujući folikule kose.

Poboljšajte proizvodnju kolagena vitaminom C. Dlake kose su okružene kolagenom, a pošto nam nivo kolagena s vremenom opada, kosa nam postaje osetljivija i lomljivija. Najbolji način da nadomestite kolagen nisu skupi medicinski tretmani već najobičniji vitamin C. Pojačajte unos namirnica koje su bogate vitaminom C, jagoda, paprika, citrusnog voća, a možete uzimati i suplemente od 250 miligrama dnevno. Pored toga što će vam pospešiti rast kose, kolagen će sprečiti nastanak bora.

vitamin C

Sprečite pucanje kose vitaminom E. Vitamin E dokazano neguje i štiti kosu od pucanja.

Jedite hranu bogatu gvožđem. Pošto je gvožđe bitno i za rast kose jedite zeleno lisnato povrće, melasu, sušeno voće, smokve, bobičasto voće,…

Poboljšajte cirkulaciju vlasišta eteričnim uljem ruzmarina. Ulje ruzmarina se tradicionalno koristi za poboljšanje cirkulacije vlasišta. Jednostavno nekoliko kapi ovog ulja dodajte u vaš šampon ili ga pomešajte sa kokosovim uljem i redovno masirajte glavu ovom mešavinom.

Važni minerali. Jedan od najvažnijijh minerala za rast kose jeste cink i zato se posavetujte sa lekarom da vam propiše suplemente ovog minerala.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
 1. Carmelo

  Hi guys

  I want to build a website like Peaches and Screams UK and I wanted to get your perspective of whether that site is good from the users’ perspective before I go ahead and build something similar.

  I think that the design of the site is very modern and nice but I am not sure how people would react to a similar site?

  I look forward to your feedback.

  Many thanks!

Napišite komentar