Menu 

Kad smo prehlađeni i imamo gripu prvo što nam pada na pamet da uzmemo jeste čaj sa puno limuna. Opšte poznato je da je limun prepun vitamina C i B, bogat je antioksidantima , proteinima, flavonoidima… Za šta je sve limun dobar?

Sok od limuna se koristio u starom Egiptu kao protuotrov, u Indiji, ajurverdskoj medicini koristio se za lečenje jetre, dok ga mnoge kulture koriste kao prevenciju skorbutu.

Danas se limunova kora i sok često koriste za pročišćavanje jetre.

Limunov sok

Limunov sok poseduje antibakterijske, antivirusne i imunosupresivne supstance. Sprečava bolesti i infekcije visokim nivoom bioflavonoida, pektina, magnezijuma, kalcijuma, vitamina. Stimuliše probavu i pomaže pri gubitku kilograma.

– pomešajte limunov sok sa vodom za izlečenje bolnog grla, dodajte malo soli ako su vam upaljeni krajnici

– dodajte limunov sok u čaj sa medom da spustite temperaturu, sprečite mučninu

– pijte limunov sok protiv umora i njime zamenite elektrolite posle napornog vežbanja

– pomoću limunovog soka i maslinovog ulja eliminišite kamenje u žuči

– snizite pritisak i loš holesterol, sprečite dijebetes, oslobodite se zatvora, izborite se gladi, ojačajte desni i zube

Vruća voda sa limunom

Ujutro, na prazan želudac topla voda sa limunom će vam očistiti organizam. Olakšava problem edema, deluje kao diuretik, sprečava napade gladi, održava telesnu težinu, olakšava disanje i kašalj, sprečava alergije i osvežava dah.

Koža

Limunov sok čisti kožu i leči akne, uklanja staračke pege, ožiljke i čisti masti. Vitamin C i alkalin se bore brotiv bakterija u i na koži.

Da bi ste izlečili žuljeve i kurje oči preko noći na bolesna mesta stavite obloge od limuna. Ekcem lečite sa oblozima od tople vode, meda i limuna.

Ulje od limuna i meda kombinujte za ugrize insekata, ako ga pomešate sa uljem od badema, jojobe ili avokada dobićete mast za proširene vene.

pH vrednosti

Limunov sok sadrži alkalin koji balansira pH vrednosti u organizmu, reguliše kiseline i olakšava simptome artritisa.

Limunova kora

Limunova kora poboljšava probavu, sprečava gasove i nadutost, poboljšava cirkulaciju krvi, stimuliše urinarni i imuni sistem. Takođe pomaže pri detoksikaciji organizma.

Emotivna stanja

Balzam na bazi limuna deluje smirujuće i opuštajuće, pomaže kod anksioznosti, nervoze i napetosti. Ulje od limuna oslobađa od umora i poboljšava kognitivne funkcije.

Ako imate problema sa spavanjem kombinacija balzama od limuna, valerijane i kamilice će vam pomoći da spavate kao beba.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar