Menu 

Gljive spadaju u najvažnije plodove prirode, a mnogi smatraju da se u njima krije spas za mnoge bolesti današnjice. O tome zašto je važno da jedete što više gljiva mogli bi pisati danima, ali navešćemo osnovne razloge.

Mnoge gljive u sebi sadrže prirodne lekove i zato su vrlo važne za naše zdravlje. Na planeti ima oko 140.000 vrsta gljiva, ali nauka je upoznata tek sa malim procentom. Naučnici ispituju tek stotinjak gljiva zbog njihovih blagotvornih svojstava. Ako smo zahvaljujući gljivama otkrili penicilin, ako već i ovih 100-tinjak gljiva igra važnu ulogu u lečenju bolesti modernog društva, zamislite šta se sve krije u ostalim još neispitanim gljivama. Zajedničko im je svima da jačaju naš imunitet. Naravno, govorimo isključivo o organski uzgojenim gljivama, poželjno divljim, koje rastu na čistim teritorijama, daleko od zagađenja. Zašto je ovo tako važno?

Gljive upijaju više nego druge biljke, sve što se nađe oko njih, u zemlji ili vazduhu. Tako da mogu da pokupe teške metale, kao i zagađenja iz vazduha i zemlje.

Ma šta se to krije u gljivama?

Mnoge gljive sadrže snažne antibiotike, koje su važni u odbrani ljudskog organizma od bolesti. Pored toga što jačaju organizam, odličan su dodatak u dijetama.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji zamene crveno meso sa gljivama (barem 1 šolja gljiva na dan) brže i zdravije mršave od onih, koji ne konzumiraju gljive.

Takođe primećeno je smanjenje obima struka i mogućnost lakšeg održavanja dostignute težine nakon dijete.

Sa gljivama unosimo i više vitamina D. Recimo, dokazano je da je ekstrakt običnih sušenih šampinjona efektivniji u povećanju vitamina D od suplemenata – vitamina D2 i D3. Zanimljivo je istaći i da je jedno istraživanje pokazalo da konzumiranjem šampinjona postajemo otporniji na salmonelu.

Mnoge gljive su, takođe, još uvek na ispitivanju kao potencijalni glavni borci protiv svih oblika raka. Tu se posebno ističu šitake i reiši gljive. Mnoge zdrave gljive sadrže snažne antioksidante, a neki ih zovu “kraljevskim antioksidantima” (jedan od njih je svakako L-ergothioneine).

Na žalost, u svetu se većinom konzumiraju šampinjoni ili “njihove sestrice” portobelo gljive, koje su svakako dobre, ali mnogo je drugih ukusnijih i ekstra zdravih.

Uopšteno gljive su dobre za: obolele od anemije, za balansiranje nivoa holesterola, protiv dijabetesa, za zdravlje kostiju, krvni pritisak, …

Kako ih konzumirati?

Možete ih jesti sirove, sušene, pečene, kuvane, u čorbama, u omletu sa spanaćem, udinstane s lukom ili pečene na žaru. Većinom vam je potrebno samo malo soli i maslinovog ulja i dobićete obrok, koji će vas dugo držati sitim.

Trudite se da kupujete različite vrste gljiva, kontrolisanog porekla, a ako želite da u meni uvrstite divlje gljive (koje su najzdravije) možete se uputiti u potragu, ali samo sa stručnim licima. Područje Balkana je bogato gljivama i možete naći mnoštvo Udruženja, koja organizuju dane prikupljanja gljiva.

O zdravim vrstama gljiva pročitajte u tekstovima – , , ).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar