Menu 

Pozitivne afirmacije su odličan način da reprogramirate svoj nesvesni um od negativnog do pozitivnog razmišljanja. Ideja je da osmislite pozitivne izjave o tome šta želite, i ponavljate ih dovoljno, tako da one postanu deo vašeg načina razmišljanja i pogleda na svet.

Neverovatan je broj misli koje nam svakodnevno prolaze kroz glavu. Nažalost, većina tih misli hrani naša podsvesna negativna uverenja i koči nas na putu do ljubavi ili uspeha. Dnevno nam kroz glavu prođe između 45 000 i 51 000 misli, što bude otprilike 50 misli u minuti, a od toga je, kod većine ljudi, 80-90%  tih misli negativno. Zvuči strašno?!

Većina jednostavno nema snage da ih se oslobodi i onda postane bespomoćno zarobljena u negativnim razmišljanjima. Ako naučimo da zamenimo te negativne misli pozitivnima, otvoriće nam se novi prozori – preoblikovaćemo život i zdravlje, povratiti životnu radost i strast i moćićemo da ostvarimo šta god poželimo. Razvijanje pozitivnog načina razmišljanja jeste jedna od najmoćnijih i najvažnijih životnih strategija.

Ako shvatimo osnovno pravilo da je naša sadašnjost rezultat naših prošlih misli i da će se budućnost odvijati shodno našim trenutnim mislima, otvorićemo mnoga vrata prema pozitivnim životnim situacijama.

 

Kako doći do pozitivnih afirmacija?

Da biste došli do pozitivnih afirmacija pridržavajte se sledećih smernica:

 1. Razmislite o tome šta pokušavate da uradite u svom životu, koje su vaše namere? Pogledajte krajni proizvod, ponašanja, stavove i osobine koje su potrebne da razvijete da biste došli do cilja. Da li vam je potrebno više mira? Da li želite da vodite zdraviji način života? Da li vam je potrebna podrška prijatelja? Možda ukoliko budete pisali dnevnik ili beležili sve, shvatićete šta je važno za vas i doćićete do srži onoga šta želite da napravite u svom životu. (Dobra polazna tačka je da zamislite svoj idealan život, ili da vam je dobra vila dala tri želje…)
 2. Kreirajte afirmacije. Kada dobijete ideju o tome šta vam je cilj, čemu težite, pokušajte da tu ideju predstavite u nekoliko jednostavnih rečenica (izjava) koje odražavaju realnost onoga što želite da kreirate. Bitno je da izjave budu napisane kao da se već dešava, da je istina, a ne šta biste želeli. Primer: Ispravno je ’’Osećam se smireno  svaki dan.’’, nego ’’Ja želim da se osećam smireno.’’ To je zato što vaš podsvesni um veruje u vašu izjavu, da se sad, u ovom trenutku osećate smireno, i pomaže nam da se manifestuje u realnost. Vi ne pokušavate da želite nešto, pokušavate da to bude tako. Dakle, želimo li pozitivne rezultate, trebamo da odbijemo da razmišljamo negativno. Svesno se koristeći ovom tehnikom, imaćemo uticaj na svoju podsvest i tako preoblikovati  navike, ponašanje i reakcije.
 3. Budite sigurni da kada pravite pozitivne afirmacije da su one zaista takve. Afirmacije trebaju biti kratke, tačno određene, jednostavne da se zapamte, u sadašnjem vremenu, pozitivne i konstruktivne, usmerene na ono što želite, a ne na ono što ne želite. To znači da kažete u sadašnjem vremenu ono šta želite da vidite i doživite, a ne ono šta biste želeli. Umesto da kažete ’’Ne želim da osećam stres.’’ , primerenije je koristiti ’’Osećam mir.’’ Ponekad naš um ne registruje da vi ne želite, već čuje samo pojam ’’stres’’, a to je upravo ono što pokušavamo da izbegnemo. Cilj želite ostvariti upravo sada, a ne u nekoj nedefinisanoj budućnosti i sve reči u afirmaciji moraju biti pozitivne.
 4. Budite realni! Vaš podsvesni um može imati koristi od pozitivnih afirmacija, ali ako misli odu predaleko doćiće do potpune negacije. Budite sigurni da su afirmacije koje pravite realne, pozitivne i da vam daju nadu. Pokušajte sa ovim primerima i videćete kako će mali eksperiment, ako budete uporni, uticati na vas: ’’Ja sam zahvalan/a za sve što imam u životu.’’, ili ’’Ja učim iz svojih grešaka.’’

Kako zadržati pozitivne afirmacije?

Kada ste jednom našli svoje pozitivne afirmacije evo nekoliko saveta da ih uvedete i zadržite u svom životu.

 1. Najpopularniji način da se iskoristi moć afirmacija jeste da ih jednostavno redovno ponovite. Ponavljajući ih mentalno nekoliko puta ujtru ili uveče, može biti efikasno, a ponavljajući ih na glas biće još efikasnije.
 2. Možete napraviti snimak dok ponavljate afirmacije, a zatim da ga pustite dok se spremate za posao, dok se vozite, pred spavanje… Ponavljajte mirnim glasom, sa nekom opuštajućom muzikom u pozadini, i napravite snimak koji će biti specijalno samo za vas.
 3. Zabavan način je da  afirmacije napišete na papirićima i da ih zalepite na ona mesta u kući koja će vas podsećati da ih ponovite  (na frižider, ogledalo u kupatilu, radni sto…).

Set afirmacija možete započeti opšitim izjavama kao što je ’’Imam moć stvaranja života kakav volim’’, na šta možete nadovezati izjave o zdravlju poput ’’Svaki dan moje zdravlje se poboljšava’’.  Zatim kažite nešto o sreći, ’’Zaslužujem biti srećan/a sada’’, ’’Dopuštam da sreća dolazi u moj život’’…

Pozitivnom razmišljanju se nemojte okretati samo kada se osećate nesrećno i kada vam nešto ne ide u životu, već ga prigrlite kao životni stil, kao deo sebe. Zaronite u dubinu svojih misli, odbacite loše i dajte prostora svežim, kreativnim i pozitivnim mislima. Otvorite vrata uma i dopustite da pozitivnost i uspeh budu stalan deo vašeg života.

I smejte se!

’’Ako niste prirodno srećna osoba,  pokušajte barem da se ponašate kao da jeste.’’

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
 1. Zoran Petrović

  Ne slušajte ljudi ove SATANISTIČKE savete jer će te strašno nastradati. Nikakvo otvaranje uma ne dozvolite i ne ratadite, kako Vas ova satanistkinja nagovara. Ja sam nešto slično radio i strašno nastradao! Istina je da će te Vi ovim njenim satanističkim afirmacijama zaista i dobiti! Ali Vam to “ne pada sa neba” već se tim činom na prevaru obraćate satani koji Vam i pomaže da to toga što želite i dođete. Ali tim činom predajete dušu đavolu i gubite pravo na večnost!”
  SAMO MOLBA I OBRAĆANJE GOSPODU BOGU I NIKOM VIŠE
  Z A P A M T I T E !!!

Napišite komentar