Menu 

Kada vam kažemo da popravite držanje ne mislimo tu samo na bolji izgled, već na vaše zdravlje. Evo kako može ovim navikama smanjiti i bolove u leđima.

“Ispravi se, ispravi. Stojiš pravo, bravo, bravo”. Sećate se! Pa, nisu nas u školi podsećali na pravilno držanje bez razloga. Danas, na žalost, većina dece ima problema sa držanjem, sa bolovima u leđima i to većim delom zbog toga što provode više vremena pred TV-om i računarom nego vani na igralištu.

Veći problem naravno imaju oni stariji, koji su primorani da većinu radnog vremena provedu “prikovani” za radni sto i računar.

lose drzanjeNeverovatno je koliko popravljanje držanja uz pomoć malih trikova može da popravi vaš celokupni izgled, ali i zdravlje. Jer, vremenom loše držanje počinje da utiče ozbiljno na kičmu, kukove, kolena, ramena, što povlači razne mišićne bolove. Kada tome dodate i slabu fizičku aktivnost i koji kilogram više mogu nastati ružni zdravstveni problemi.

Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi da biste popravili i izbegli u budućnosti loše držanje.

Želja i ispitivanje tela

Tek kada shvatite koliko je važno da popravite držanje pronaćićete unutrašnju snagu da se redovno podsećate na usvajanje nekih zdravih navika, sve dok vam ne uđu u rutinu.

Prvo je važno da proverite da li vam je držanje nepravilno i koliko je stanje ozbiljno. Test radite pred ogledalom. Napravite dve fotografije celog tela pred ogledalom. Jednu kako stojite sa strane i jednu kako gledate napred. (Stanite obavezno tačno onako kako stojite inače, bez popravki – ne želite da sami sebe lažete).

Isprintajte fotografije, pa ih izanalizirajte. Ako vam je uho postavljeno tako da stoji malo ispred srednje tačke ramena to znači da se naginjete previše napred.

Proverite da li su vam ramena u ravnini – da nije jedno postavljeno više u odnosu na drugo. Ako vam se kukovi naginju prema napred i donji deo kičme vam ima blagu zaoblinu to se zove rotacija karlice unapred. Da biste ovo ispravili potrebno je da ojačate gornji deo tela i posebno prsa.

Proverite i stopala – da li stoje pravo ili su postavljena malo prema vani ili prema unutra.

Zabeležite sve nedostatke koje uočite, pa ćete lakše znati na čemu trebate raditi da biste što efikasnije popravili držanje.

Navike

Krenite od ustajanja i jutra. Obavezno se protegnite i ustanite malo ranije da biste se razbudili, malo prošetali po kući, došli ranije na posao i namestili radni sto i stolicu da ih prilagodite pravilnom sedenju.

drzanje i vezbanje

Pred ogledalom se ispravite i dobro izučite pravilno držanje. Važno je da ga dobro zapamtite. Pokušajte sa nekim trikovima: zamislite da vam neko vuče vrat prema tavanici, ravno; ramena pomerite lagano unazad, ispravite ih i opustite u toj pozi; uvucite trbušne mišiće; neka su vam noge postavljene u ravnini sa kukovima; rasporedite težinu ravnomerno na oba stopala; prirodno opustite ruke duž tela (ali pazite na držanje ramena).

A kada sedite važno je da ovo imate na umu: sedite na stolicu dubno, neka su vam stopala ravno na podu, a kolena u ravnini sa kukovima; zadnjicu postavite na sami kraj stolice, da vam naslon podržava leđa od repnjače; postavite jastučić (ili čak urolani peškirić), ako je potrebno, da biste popravili držanje; držite, bez velike prisile i ukočenosti, gornji deo leđa i vrat ravno; opustite ramena.

Jačanje mišića

Fokusirajte se na vežbe kojima jačate gornji deo tela (razmislite o časovima joge i pilatesa). Bitno je da ojačate trbušne mišiće i karlični deo, koji su najvažniji za dobro držanje.

poza za ledja

Pored toga možete raditi vežbe podsećanja na dobro držanje.

Ispravite leđa i spojite lopatice ramena i držite tako 10 sekundi. Ponavljajte povremeno – posebno na poslu ako dugo sedite.

Podižite noge. Lezite na leđa i raširite noge i ruke (kao da pravite anđela u snegu). Podignite noge i ruke i izvijte leđa, tako da vam samo kukovi i ramena (i deo glave) dodiruju pod. Ostanite tako kratko, pa opustite telo. Ponavljajte par puta.

Lezite na leđa, pa podignite gornji deo tela i noge tako da vam samo zadnjica dodiruje pod – ruke ispružite ravno ispred sebe. (Kao da formirate slovo V). Ostanite kratko u tom položaju, pa opustite telo. Ponovite par puta.

Lezite na stomak. Spojite dlanove na glavi, na potiljku. Podižite glavu i gornji deo leđa, pa spustite. Ponovite vežbu 10 puta.

Imajte na umu da je važno da se podsećate na pravilno držanje i ove vežbe. Biće vam potrebno 20 do 60 dana da vam ovo posatne navika, a pravilno držanje potpuno prirodno.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Paul

    I think that girl looks pretty slouching like that.

Napišite komentar