Menu 

Svi se trudimo da budemo bolji u novoj godini, ali čini se da se odluka držimo u najboljem slučaju prvih par meseci. E, ove novogodišnje odluke su drugačije. One će vam promeniti život.

Naravno, nerealne ciljeve ne treba postavljati, ali zanimljivo je da preko nekih odluka nesvesno možete doći na put o kom ste oduvek sanjali. Upoznaćete ljubav svog života ili ćete se iz korena promeniti. Bolje ciljajte na odluke kojih ćete se moći pridržavati, a koje vam mogu doneti promene koje ste oduvek očekivali.

novogodisnje odluke lista

Hrana

Prečistite frižider i ostavu. Nećemo vam govoriti da smršate (iako će se to sa ovim potezom najverovatnije dogoditi), ali okrenite se zdravoj ishrani. Ne morate da se u potpunosti odreknete roštilja i slastica, ali zamenite neke namirnice onim malo zdravijima. Odlučite da jedete ribu dva puta sedmično, koristite brašno od integralnog zrna ili kukuruzno češće. Smanjite meso i šećer, izbacite gazirane sokove i industrijske slatkiše u potpunosti ili ih svedite na minimum. Pojačajte unos svežeg voća i povrća. Koristite više maslinovog ulja. Na kraju 2014. bićete iznenađeni rezultatima.

prazan novcanikNe budite rasipnik

Niste dobri u kontroli troškova? Lako vas je nagovoriti da kupite hrpu nepotrebnih stvari? Ove godine “stegnite kaiš”. Šoping u marketima prepustite članovima porodice koji su ekonomičniji. Ako ste bili ovisni o kupovini garderobe ili odlasku kod frizera, ograničite troškove. Smanjite ih na male užitke. Umesto u teretanu, idite na džoging ili vežbajte kod kuće, … (Pročitajte i Višečlana porodica – izazovi i saveti za uštedu).

Veza sa prijateljima i porodicom

Nema izgovora. Bacite taj smartfon u stranu malo, “ohladite” od Facebooka i Twittera, pošaljite čestitku, napišite pismo (mislimo olovkom, a ne tastaturom), pozovite najmilije na toplu čokoladu u grad, otiđite na klizanje sa prijateljima. … Budite vani, u direktnom kontaktu sa ljudima, a ne virtuelno. I nikako ne zaboravite na porodicu. Osećaj kada provedete sa majkom ili sestrom ceo dan pun sadržaja učiniće vas srećnim i više nego što ste očekivali.

Stres i san

Stres je jedna od najopasnijih pojava modernog doba – on vas lagano vodi u niz obolenja. Iako vam se čini da je to nemoguće kada vam neko kaže: nemoj se nervirati toliko, verujte nam nije to tako teško. Probajte sa hranom koja podiže raspoloženje, eteričnim uljima, masažama, opuštajućim kupkama. Češće otiđite u šetnju šumom, ukradite uvek slobdono vreme za odmor. Spavajte više i mirnije. (, Bela buka za smirenje, protiv stresa i za bolji san).

Volontiranje

volontiranje

Volonteri širom sveta će vam reći koliko čoveka srećnim može učiniti to što pomaže drugima. Iskoristite godinu pred vama da se priključite ekipi koja pomaže u javnoj kuhinji, ekipi ekologa, čistača obala reka, pomozite starijima, siromašnima. Odlučite da svaki mesec učinite bar jednu dobru stvar za nekoga kome je preko potrebna pomoć.

Vratite se u školu

Što da ne? Upišite neki kurs, naučite novi jezik, savladajte slikanje ili fotografiju; naučite da svirate gitaru. Ko zna, možda baš u tim grupama upoznate nove zanimljive ljude, sagledate život iz drugog ugla. I svakako na kraju godine moćićete reći da ste bogatiji. Novac dođe i ode, ali znanje i lepe uspomene ostaju zauvek.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. brane adzic

    Predlozi su savrseni. To znam zbog toga sto vec neko vrema u porodici nastojimo da zivimo po tim idejama. I rezultati su vise nego ocigledni. Super se osecamo za razliku od mnogih koje znamo i koji su strasno nezadovoljni svojim zivotom a nista ne cine da bi nesto promenili. Mnogo nam je pomogla i “Tajna” Rhonde Byrn. Tu leze odgovori na mnoga pitanja koja smo sebi postavljali a nismo znali odgovore. Knjigu toplo preporucujem svima koji su otvoreni za sve novo a i za ono sto smo mozda vec znali. Zivot je tako lep, verujte.

    • Mirjana Despot Mirjana Despot

      Dragi Brane, hvala na pohvalama i savetima. Uvek treba gledati pozitivno i smoći snage za to i u najtežim trenucima. Pozdrav od naše ekipe

Napišite komentar