Menu 

Nesanica vam može doneti mnogo problema, kao što su crvenilo u očima i “gripozan” osećaj. Saznajte kako da se oporavite od posledica nedostatka sna.

Neosporna je važnost sna za zdravlje i normalno fukcionisanje našeg organizma. Kada je redovan i miran san poremećen, kada nas muči nesanica, melatonin, jedan od najaktivnijih antioksidanata koje znamo, hormon koji jača naš imunitet, značajno opada. I to ima loše posledice po naše zdravlje, jer melatonin nam daje mladalački izgled, poboljšava san, puni nas energijom i čini otpornijim na razne infekcije. Zato su nesanica i posledice poremećenog sna tako loši za nas.

Prvenstveno vam je potreban dug i miran san, topla kupka, opuštajući mirisi, dobar jastuk i anti stres program. ( Kako da sebi osigurate najmirniji san pročitajte OVDE, OVDE i OVDE).

Iako je istina da san možete nadokanaditi, pa samim tim i sanirati deo posledica, istina je i da deo njih ostaje. Posebno, ako ste podložni dugim noćnim zabavama za vreme radne sedmice, ukoliko ste zamenili dan i noć, ukoliko ste postali “party” ptičica. Takvo ponašanje i brz život mogu vam se učiniti zanimljivi i uzbudljivi, ali na duge staze nesanica će uništiti vaše zdravlje.

nesanicaPosledice, pred dobrog sna, možete sanirati i sa čistim sokom od višnje (pola šolje na dan) ili orasima (2 kašike na dan). Dokazano je da ove namirnice podižu nivo melatonina. Možete uzeti i 1-3 mg melatonina sat vremena pre spavanja, posebno ako putujete i vaša satnica sna je poremećena. (O jet lagu pročitajte više OVDE). Uz to, za doručak možete u žitarcice ubaciti i semenke suncokreta i lana.

Kada vas muči nesanica, nivo triptofana (amino kiseline), koji je vrlo važan za proizvodnju melatonina, možete podići i sa mlekom, mlečnim proizvodima, jajima, ribom (posebno tunjevinom). Oči odmorite dok ležite u toploj kupki sa vrećicama čaja od kamilice na kapcima.

Da li vas muči nesanica? Kako se oporavljate od nje i pripremate za novu radnu sedmicu?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Bob je sigurno jedna od najstarijih poznatih namirnica, koristili su je drevni Grci i Rimljani, a dan danas je sastavni deo mediteranske ishrane. Bob spada u porodicu graška ima karakterističan ukus i mnoga lekovita svojstva.