Menu 

Oboleli od multiple skleroze mogu da žive bez većih problema ako se pridržavaju nekih osnovnih smernica – posebno kada je u pitanju ishrana.

Ova bolest zahteva obavezno promenu načina života, zdraviji pristup ishrani i kretanju, vežbanju, …

Vals protokol

Obolelima se sve češće preproučuje vid paleo ishrane nazvan vals protokol, jer se pokazao veoma uspešnim kod pacijenata koji pate od MS. Teri Vals, koja je osmislila protokol, kaže da je ona na ovaj način usporila svoju progresivnu MS. Reč je o kombinaciji funkcionalne medicine i paleo principa.

Za početak, ona savetuje da odbacite vitaminske suplemente u vidu pilula. Tvrdi da je najbolje da ih „uzimate“ direktno iz hrane. Vitamine, minerale, antioksidante i esencijalne masne kiseline treba da upijate kroz najbolji izbor povrća, voća, životinjskih proizvoda.

povrce razno 1

Potrebno je da jedete:

  • 3 šolje (jedan pun tanjir) dnevno zeleniša, koje je bogato vitaminima B, A, C i K i mineralima, poput raštana
  • 3 šolje povrća bogatog sumporom dnevno – kupus i luk (i slični), gljive, šparoge
  • 3 šolje povrća i voća živih boja – dobar izvor antioksidanata
  • Divlja riba ili meso bogato omega 3 masnim kiselinama
  • Domeće meso – životinje hranjene na ispaši
  • Organsko meso – za vitamine, minerale i koenzim Q10
  • Morska trava – jod i selen

Izbacite iz ishrane industrijski obrađenu hranu, višak žitarica i skrob (krompir, kukuruz).

Inače, Teri je već nakon 3 meseca ovakve ishrane primetila značajne promene, a nakon 9 meseci išla je na vožnju biciklom dugu gotovo 30 km.

salata povrce ulje i sirce

Doručak i meso

Vaš doručak ne bi trebao biti tipičan niti nešto posebno lagan, žitarice i peciva zamenitite slobodno komadom mesa, odreskom i jajima, pa čak i domaćim hamburgerima. To je sasvim dobar izbor za one koji boluju od multiple skleroze i drugih autoimunih bolesti.

Iako su paleo dijete poznate po konzumaciji mesa za one obolele od autoimunih bolesti i koji žele da se pridržavaju Vals protokola dijete bi trebale biti sa mnogo više povrća. Čak i neki koji su na paleo ishrani konzumiraju ponekad više povrća od vegana i vegetarijanaca. Osnova je da „nahranite“ mitohodnrije u talu sa čak 9 šolja povrća i voća dnevno. Mitohondrije stvaraju energiju u ćelijama i kooordinišu komunikacijom između ćelija. Svaka ćelija sadrži mitohodnrije, a neke i hiljade njih. Da bi vam telo pravilno funkcionisalo i sa multiplom sklerozom potrebno je da mitohondrije dobro funkcionišu. Zato vam treba mnogo povrća.

To povrće treba i malo masnoće. Jedite ga uvek sa zdravim mastima da bi bila bolja apsorpcija vitamina i svih nutrijenata u telu. Koristite avokado ili kokosovo ulje, ali mast i loj. Ako jedete posudu sveže salate pospite je kokosovim uljem ili nekom zdravom masnoćom ili služite uz supu od kostiju.

aerobik devojkeVežbe

Aerobik se pokazao vrlo važnim za pacijente koji boluju od MS-a. Jedno nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da aerobik ima pozitivan učinak na mozak i memoriju kod obolelih od MS-a. Sa aerobik vežbama zapremina hipokampusa (dela mozga koji je zadužen za regulaciju emocija i pamćenja) se povećao za 16.5 odsto, a memorija za oko 53 odsto.

Pre promene dijete i suplemenata obavezno se konsultujte sa vašim doktorom, kao i kada su u pitanju vežbe.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar