Menu 

Da li ste vi jedna od onih osoba, koja “u šteku”, za “krizne dane”, ima brdo čokoladica? Vreme je da ih odbacite zajedno sa svojom žudnjom za slatkišima.

Svako od nas ima neki porok, koji voli, samo, jer je zabranjen ili nije dobar, ali morate naučiti da ih kontrolišete, posebno ako je u pitanju “slatki greh”. Neki ljudi su toliko ludi za šećerom da ga jedu i kašikom. To je već ozbiljan stadijum žudnje. Hitni rezovi su neophodni ili ćete završiti sa krezavim zubima i mnogo kilograma viška. A, i to će vam biti najmanja briga, ako uz “slatki greh” dođu i hronične upale, nizak nivo dobrog holesterola, dijabetes, …

Ženama se ne preporučuje više od šest kašičica šećera na dan, a muškarcima devet. A, većina nas unese dnevno duplo više. Ovo ne uključuje šećer, koji unesemo putem namirnica, poput voća ili mleka (mlečni šećer).

Nije problem da s vremena na vreme uzmete koju kašičicu šećera (u čaju, kafi, napicima), ali loše je kada to pređe u žudnju. Posebno ako, pored čistog šećera, pijete gazirane sokove (prepuni šećera), kalorične deserte (slatkiši, masne kremice) i slično. Tada se upale šire celim telom i vremenom oštećuju tkiva. Te hronične upale igraju važnu ulogu u pojavi bolesti srca, raka i mnogih drugih obolenja.

Iako je moguće da ste vašu žudnju za slatkim nasledili, to vam ne može biti opravdanje. Kontrolisati je možete. Naravno, nipošto veštačkim zaslađivačima, poput aspartama, koji je veoma opasan. (Kada kupujete namirnice pazite na etikete i izbegavajte namirnice sa veštačkim zaslađivačima, posebno aspartamom).

Slatkiši i kontrola

Slatkiši moraju biti stavljeni pod kontrolu. Najlakše će vam biti ukoliko svoju ishranu obogatite hranom bogatom vlaknima, poput povrća voća i žitarica. Čitajte etikete da pronađete “skriveni” šećer, koga može biti i u sosovima za špagete, supama u konzervi ili kečapu.

Kada god vas “zovu” slatkiši, zaustavite se i razmislite ima li neka zdravija varijanta. (Možete čak probati i sa nektarom agave). Ne trebate se svega odreći, ali kontrola je hitno neophodna. (Ovde ćete pronaći predloge za zdrave grickalice).

Kombinujte proteine poput jaja, ćuretine ili piletine sa zdravim masnoćama, koje možemo naći u ribi, maslinovom ulju ili avokadu. Umirićete osećaj gladi i stabilizovati šećer u krvi. Slatkiši vam, gotovo, neće biti na umu.

slatkiši

“Šećerne bombe”, poput gaziranih sokova, alkoholnih napitaka, zaslađenih voćnih sokova zamenite sa čajevima bez šećera ili čistom vodom.

U svom “šteku” umesto slatkiša držite zdrave grickalice – sušeno voće, sveže bobičasto, trešnje ili dinje.

Nekim ljudima je u kriznim situacijama pomogla i meditacija. Možda može pomoći i vama. Vredi probati. (A možete pročitati i naše savete kako da kontrolišete glad).

Da li ste vi “slatki manijak”? Koji slatkiš je vaš porok broj 1? Kako kontrolišete želju za slatkišima?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Nekada su se žene razbuđivale i negovale umivanjem prolećnim cvećem. Jutro su dočekivale nasmešene i rumene. Upijte proleće celim telom – napravite kupku od sezonskog cveća. Piši!