Menu 

Muče vas česte glavobolje, ali nikako ne možete dokučiti šta ih tačno uzrokuje. Pročitajte i proverite da uzrok ne leži u nekim od razloga koje smo za vas pronašli.

Glavobolje su veoma neugodna, ali i veoma česta pojava, čak 47 odsto odrasle populacije ima jake glavobolje barem jednom godišnje. Postoje stotine i stotine različitih vrsta glavobolje, neke se kalsifikuju kao sekundarne (one kojima je uzrok neko drugo zdravstveno stanje), a većina su primarne glvobolje (tenzijske, migrenozne …). Simptomi glavobolje mogu varirati, menja se mesto kao i vrsta boli, mogu doći iznenada, trajati kratko ili nekoliko dana.

glavobolja

By: bark

Najčešća glavobolja je ona tenzijska koja podrazumeva osećaj pritiska u čelu, ali uprkos imanu uzrok ovakvog tipa glavobolje nije samo napetost mišića,  a kod većine pacijenta se ne pojavljuju povećane kontrakcije mišića, a ovo je u savremenoj medicini još uvek poprilična nepoznanica. Sve što je poznato, jeste da u trenutku glavobolje sistem bola u mozgu ne funkcioniše kao što bi trebalo.

Šta uzrokuje glavobolje?

Najčešći razlozi zbog kojih tenzijske glavobolje napadaju jesu stres, hormonalne promene (za vreme menstruacije, kod žena), problemi sa zubima ili desnima, neredovni obroci, umor, anksioznost ili depresija. Tenzijske glavobolje se kod žena javljaju za 15 odsto češće nego kod muškaraca, a vrhunac dostižu u 40-im godinama, a nakon toga njihova učestalost opada.

Kao i kod drugih bolesti i kod glavobolje je prevencija na prvom mestu.

Promene životnih navika, bolji san, više fizičke aktivnosti i tehnike opuštanja uvek mogu pomoći kad su glavobolje u pitanju. Takođe, svi koji imaju česte napade glavobolje trebalo bi da izbegavaju kofein, čokoladu i alkohol –posebno vina, jer jedan od uzroka glavobolje mogu biti nizak nivo šećera u krvi i blaga dehidracija.

Kada potražiti pomoć lekara?

Povremene tenzijske glavobolje ne bi trebalo preterano da vas brinu niti je potrebno da jurite lekaru osim ako ne sumnjate da je hronično, što podrazumeva skoro svakodnevne napade glavobolje , koje traju i po 15 dana u toku jednog meseca i više. Zakažite termin kod lekara ako mislite da koristite previše lekova ili ako vas glavobolje sprečavaju da obavljate svakodnevne obaveze, remete vam san. Ukoliko je glavobolja praćena visokom temperaturom, nesvesticom, ukočenošću vrata, poteškoćama u govoru, mučninom – hitno se javite najbližem lekaru, u suprotnom, aspirin ili hladan oblog će biti sasvim dovoljan. Saznajte i koji su to „Prirodni lekovi protiv glavobolje“.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Redovno vežbanje i zdrava ishrana mogu biti od velike pomoći ljudima koji pate od anksioznosti. Ako se inače ridržavate glavnih pravila zdravog života, a i dalje ne osećate nikakve promene kad...