Menu 

Ako želite krenuti na dijetu ili detoksikaciju orgainizma prvo što treba da uradite jeste da se rešite svih proizvoda iz vašeg života koji vam narušavaju funkcionisanje hormona, a njihova lista je poprilično iznenađujuća.

Vaša dijeta ne treba da počne izbacivanjem nezdrave hrane i čišćenjem ostave, već  kupatila. Stručnjaci tvrde da brojanje kalorija, dobar balans ugljikohidrata i proteina te redovna vežba ne daju nikakve rezultate ukoliko boravite u okruženju prepunom hemikalija koje se kriju na najneverovatnijim mestima od flašica šampona do kozmetike. Krenimo redom.

Bisfenol je supstanca koja se nalazi u plastičnim ambalažama, a jedno vreme proizvodi za bebe u kojima je pronađena bili su povučeni iz prodaje. Za ovu hemikaliju je dokazano da menja ćelije masti kada dođu u kontakt sa insulinom i povećava broj masnih ćelija u organizmu. Pored toga, pronađena je veza između ove hemikalije i nepravilnog rada jajnika kod žena i smanjenog broja spermatozoida kod muškaraca.

dreamstime_s_32787927

Zavese koje stavljamo na kadu uglavnom sadrže polivinil hlorid koji otpušta preko 100 hemikalija u vazduh uključujući i gene zadužene za izazivanje gojaznosti. Još poražavajuća je činjenica da toplina od vode posepešuje i ubrzava njihovo otpuštanje.

Sam miris zavese sa kade može biti loš za vas kaže se u jednoj studiji. Šta mislite jesu li ovo dovoljni razlozi da napravite detoksikaciju svog kupatila?

Problemi sa neplodnošću

Ako se trudite da dobijete bebu, a nikako vam ne polazi za rukom možda je krivac za to formaldehid koji u vašem endokrinom sistemu uzrokuje neželjene reakcije. Formaldehid se može naći u iverici i tepisima kao i proizvodima kao što su lak za nokte, sredstva za čišćenje kao i u mnogim kozmetičkim proizvodima koje nanosimo na kožu. Kad je u pitanju formaldehid u građevinskom materijalu mogu vam pomoći biljke koje mogu smanjiti nivo ove hemikalije u zatvorenom prostoru pročitajte koje su “Kućne biljke koje pročišćavaju vazduh”.

dreamstime_s_30435778

Parabeni krivci za celulit

Kao što treba da pazite na etikete prehrambenih proizvoda isto tako budite oprezni kad kupujete proizvode za negu kože i tela i pažljivo pročitajte sastojke koje sadrže. Za početak eliminišite sve proizvode koji u svojim sastojcima imaju reč paraben (metilparaben, etilparaben, propilparaben). Paraben je hemikalija koja oponaša estrogen i u telu proizvodi hemikaliju koja se ponaša jednako kao ovaj hormon. Estrogen je hormon koji može povećati ili smanjiti nastanak celulita, masnih naslaga, cista na jajnicima, PMS-a…

dreamstime_s_24608199

Izbacite ftalate – rešite se masnih naslaga na stomaku

Jednako kao i parabeni, ftalati deluju kao hemikalije koje ometaju rad endokrinog sistema. Ftalati se obično nalaze u plastičnim flašicama, sapunima, šamponima, igračkama, cevima, pa čak i u pojedinim lekovima.

Istraživanja su dokazala vezu između ftalata i smanjenog nivo testosterona, gojaznosti u predelu stomaka i rezistentnosti na insulin. Ista ta istraživanja su pokazala da su muškarci koji su bili gojazni u predelu stomaka u urinu imali popriličan nivo ftalata.

Ako zaista mislite da radite sve što treba da bi izgubili suvišne kilograme, ali nikako vam ne polazi za rukom, pokušajte da se rešite svih ovih štetnih hemikalija, ma koliko teško bilo i možda rezultati budu bolji.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Iako se obično smatraju nezdravima i iako većina nutricionista i lekara smatra da bi što manje trebalo konzumirati namirnice koje ih sadrže postoje i oni dobri, zdravi ugljeni hidrati koje možete jesti bez ikakve bojazni. Upoznajemo...