Menu 

Mnogi od nas žele da imaju osunčani ten već sa prvim letnjim danima. Međutim, pre nego uskočite u solarijum, razmislite još jednom.

Iako se oko ove teme vode mnoge rasprave – da je i sunce štetno kao i solarijum, doktori i dalje upozoravaju ljude da izbegavaju ovaj način “bojenja” kože, a posebno sa rastom popularnosti “narandžastog” i “evrokrem” izgleda. I od sunca se svakako moramo štiti, ali zašto, samo zbog trenda preplanulog tena, rizikovati. Zdravlje je bitnije, zar ne?

1. Još pre četiri godine naučnici Svetske zdravstvene organizacije su potvrdili da solarijum može izazvati rak kože i na taj način razbili tvrdnje da je taj način sunčanja bezbedniji od prirodnog izlaganja suncu.

2. UV radijacija iz solarijuma povećava rizik razvoja raka kože. Uz to, može izazvati oštećenja očiju, opekotine, iritaciju, crvenilo, … Posebno ukoliko ne sledite uputstva i savete.

solarijum2

3. “Solarijumski” ten neće zaštiti vašu kožu od uticaja sunca kada budete izloženi prirodnoj UV radijaciji.

4. U mnogim zemljama postoje izrazito stroga pravila za korišćenje solarijuma, a postoje i zahtevi da ga ukinu.

solarijum15. Korišćenje solarijuma je zabranjeno maloletnim osobama, kao i onima sa izrazito svetlom i osetljivom kožom.

6. Svaki klijent bi trebao da prođe posebnu procenu tipa kože, pre upotrebe solarijuma, kao i da potpiše posebnu potvrdu da je svestan rizika.

7. Lekari tvrde da se kratkotrajna i dugotrajna izlaganja kože UV zracima tokom života samo zbrajaju, pa tako i svi neželjeni efekti tog zračenja.

8. Solarijum se ne sme koristiti kao “priprema kože za sunčanje”.

9. Ukoliko primetite neobične promene na koži – flekice, crvenilo, mehuriće, delove kože koji su izgubili boju, promene na mladežima, hitno se obratite dermatologu.

(O štetnosti solarijuma još informacija pronađite OVDE)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Tačan broj pušača nije poznat, ali on raste iz godine u godinu. Cigarete su sve skuplje, a o štetnosti i da ne govorimo. Pozovite prirodu u pomoć i bacite cigarete. Piši! Širi...