Menu 

Neverovatno je koliko zimska ishrana može da utiče na naše zdravstavo stanje u ovom osetljivom godišnjem dobu. Ako sledite smernice tradicionalne kineske medicine možete izbeći prehlade i ostati vitalni i snažni.

Ishrana, već nam je dobro poznato, igra ključnu ulogu u zaštiti našeg organizma od bolesti. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini “probavna vatra” je najveća ujutro, pa bi zato doručak trebao biti najveći obrok dana. Dalje se savetuje da bi čovek trebao jesti u skladu sa svojom građom, zdravstvenim stanjem i godišnjim dobima.

U dijetama se rijetko obraća pažnja na godišnja doba. Naime, pojedini organi moraju pojačano da rade, recimo, zimi i trebaju biti potpomognuti pravilnom ishranom. Zimi je vrlo važno da izbalansirate organizam pravilnim odabirom hrane.

deda i unuk jedu

Kako zimi funkcionišemo?

Zima predstavlja kraj svih sezona, vreme je da malo usporimo, sačuvamo energiju za prolećno buđenje. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini to znači da treba da se fokusiramo na: ovčetinu, govedinu, guščetinu, pačetinu, jaja, susam, datule, gljive, praziluk, orašaste plodove – svi oni hrane jin.

Zima je u skladu sa vodom i radom bubrega. Važno je da u ovom periodu delite obroke sa najbližima, što češće jedete zajedno, ali i pripremate hranu zajedno. Obavezno vam treba hrana, ali i atmosfera koja zagrejava telo.

Slušajte svoj organizam, i uvek pazite na to šta vam paše, a šta ne. Naučite na šta loše reagujete i kako da sami sebi pomognete. Naša tela su različita, građa, težina, sve to utiče i na naše opšte stanje,  na malu vojsku odbrane od bolesti.

Šta da jedemo?

supa od brokolijaPored toplih čorbi i supica, bazirajte se na žitarice i orašaste plodove, kuvajte na pari povrće, konzumirajte suvo voće, pasulj i malo ljuću hranu.

Poželjno je da u jela stavljate malo više začina, posebno onih ljutkastih, koji mogu podstaći bolju cirkulaciju. Potrebno nam je i malo više soli nego leti, ali, naravno, pazite da ne preterujete, jer to može imati suprotan učinak.

Da biste podstakli uspavanu cirkulaciju i uspavani mozak pravite salatu od klica, uvrstite u ishranu šparoge, celer, peruške mrkve, kinou, ovas i citrusno voće.

Pred kraj zime napunite organizam energetskom hranom – ginseng, zdrave gljive i bobičavo voće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako je vjerovati istraživanjima placebo spavanje zaista djeluje. Ako samo dovoljno čvrsto vjerujete da ste se naspavali to popravlja funkciju mozga i čini vam se da ste odmorni. Piši! Širi dalje!