Menu 

Ljudska veza sa hranom je poprilično disfunkcionalna. Novu godinu dočekujemo sa jelom, od januara teškog i za novčanike i za želuce, pa sve do decembra imamo razloga da slavimo i obeležavamo, naravno uz velike količine hrane.

Jedemo kad se rodi novi život, jedemo kad se stari ugasi, jedemo kad smo tužni, jedemo kad smo srećni .

Jedemo, jedemo, jedemo…

hrana

Ipak, možete naučiti drugačije, možete uživati u jednostavnim okupljanjima uz male zalogaje posvećujući se onima, koje volite i vremenu provedenom s njima, a ne hrani.  Naučite kako da ne preterujete.

Izbegavajte biti siti, a gladni

Često kada jedemo osećamo se gotovo opijeno. Šećer, so, masnoća su neodoljive kombinacije, koju industrija brze hrane iskorištava. Kombinacija ukusa postaje kao opijat, uzrokuje osećaj zadovoljstva u mozgu i osećamo se divno…oko sat vremena.

Kad nivo šećera u krvi opadne potrebno nam je još te kombinacije, onda se malo mrzimo što smo uzeli još, pa se malo nagrađujemo… Pravi mali tobogan osećanja. A, ako je to jedino što unosimo u organizam manjkaće nam hranjivih materija, bićemo siti, ali opet gladni.

Vaše telo vas tera da osećate potrebu za hranom dok ne pojedete nešto hranjivo kao što su povrće, voće ili visokokvalitetni neobrađeni proteini. Zato jedite PRAVU hranu, za užinu uzmite bananu ili komad sira sa salatom.

Hrana za emocije

Ponekad samo što smo jeli, jedemo ponovo i ponovo. Čak i kad nema nikakve šanse da smo još uvek fizički gladni, gladni smo emotivno. Potrebno nam je zadovoljstvo, koje ne možemo pronaći u jagodama ili čokoladi.

Zamislite se. Šta je to što osećate u tom trenutku? U kom segmentu života osećate nedostatke. Da li vam nedostaje strast, kreativnost, jeste li zadovoljni karijerom i privatnim životom? Otkrijte i nekontrolisana želja za hranom će polako nestati.

Uzmite olovku i napišite na papir nešto lepo, plešite, provodite vreme napolju, vodite ljubav.

keksici

Neka vam obrok bude meditacija

Zadovoljni ste životom, ali opet jedete više nego bi trebali? Foodie ste, volite hranu, eksperimentišete i nikad vam nije dosta. Saberite se. Prvi korak neka vam bude navika jedenja za stolom. Ne stojeći za radnim stolom, ne iz posude u kojoj se jelo kuvalo, nego za stolom iz tanjira.

Zastanite na trenutak, udahnite duboko nekoliko puta, pogledajte tanjir, pomirišite jelo, uživajte polako i smisleno. Osetite teksturu hrane i jedite polako.

Onog trenutka kad osetite sitost prekinite sa jelom čak i ako niste „očistili“ tanjir.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar