Menu 

Dugo očekivana ekranizacija trilogije “50 nijansi sive” konačno je stigla u biskope širom sveta, simbolično oko Dana zaljubljenih. Prema prvim reakcijama publike film je daleko ispod očekivanja, a ukoliko se još uvek dvoumite da li da ga pogledate ili ne – pročitajte naše mišljenje.

Kada u obzir uzmemo činjenicu da je prva od tri knjige prodata u više od 100 miliona primeraka uopšte ne čudi što je jedna obična romantična priča sa primesama BDSM seksa jedno od najočekivanijih ostvarenja ove godine. I film će vam pružiti upravo to – običnu romantičnu priču sa primesama BDSM sexa.

db7c1d7014a97545da5f60643f56f3a9

U bioskop smo otišli bez previše očekivanja, jer vodeći se iskustvom kako ekranizacija književnog dela gotovo nikad nije bolja od same knjige nismo ni mogli drugačije. Po našem skromnom mišljenju knjiga je napisana poprilično nevešto, u rangu ljubavnih romana koje može dobiti u ženskom časopisu. Oni pametniji reći će kako u knjizi nije poenta sam seks niti ono što se vrti oko njega već potpuno prepuštanje jednog bića drugom, borba sa emocijama, i samim sobom. Mi, nešto “površniji”, reći ćemo da se to moglo mnogo lepše napisati i upakovati. Bilo kako bilo, trilogija je napravila ogroman uspeh i njena ekranizacija je bila više nego očekivana.

Znatiželjni kakvi jesmo, nismo mogli odoleti, a da Anastasiju i Kristijana ne pogledamo na velikom platnu kao i “unutrašnju boginju” koja se provlači kroz sve knjige, a u filmu se ne da ni naslutiti. To je bilo razočaranje u startu. Druga stvar koja nas je kopkala jeste da li će Kristijan, Anastasiji baš kao i u knjizi pokloniti “Blackberry” ili će “Apple” i u ovom slučaju naći svoju priliku za reklamu. Šta mislite koji telefon i laptop koristi gospodin Grej? Banalizujemo, znamo, ali nekako nismo u stanju napisati nekoliko redaka o ovoj svetskoj pošasti bez šaljivog tona i ironije.

A, sad nešto malo o samoj priči i filmu…

Anastasija, sasvim obična devojka, apsolvent engleske književnosti spletom okolnosti upoznaje zgodnog milijardera Kristijana Greja koji je poprilično hladan, distanciran, “kontrol frik” sa neobičnim sklonostima kad je u pitanju seks. Kao što bi i svakog dominatnog muškarca, Greja veoma brzo privuče Anastasijina jednostavnost, nevinost i lepota, ali svakako nije očekivao da se rodi i ljubav koja ga menja. Ljubavna priča glavnih likova propraćena je mračnim tajnama i seksualnim perverzijama. Kad vam to ovako uprostimo i ne zvuči toliko loše? Osim što jeste.

Priča je klasično-romantično-holivudska, scene seksa, koje su možda razlog zbog kojeg razmišljate da odete u bioskop, nisu ništa senzacionalnije niti intrigantnije od onih koje smo viđali u mnogo boljim filmovima poput: “Fatalna privlačnost”, “Poslednji tango u Parizu” , ili na kraju krajeva “Sirove strasti”. Radnja je više nego predvidljiva čak i onima koji knjigu nisu čitali, a to je, složićete se, osobina nešto lošijih filmova.

Ako želite laganu zabavu sa drugaricama, film svakako pogledajte, ali ako imate neka visoka očekivanja, onda vam toplo preporučujemo da ne trošite novac na sopstveno razočaranje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Nekada su se žene razbuđivale i negovale umivanjem prolećnim cvećem. Jutro su dočekivale nasmešene i rumene. Upijte proleće celim telom – napravite kupku od sezonskog cveća. Piši!